LEXUS NYHETER

VÄRLDENS FÖRSTA TATUERADE BIL

För att hylla genuint japanskt hantverk och traditionellt konstnärskap har Lexus skapat världens första tatuerade bil tillsammans med den välrenommerade tatueraren Claudia De Sabe från London.

Denna helt unika tolkning av vår lilla SUV har skapats av den välrenommerade tatueraren Claudia De Sabe.
Med en vit Lexus UX som sin duk och ett Dremel-borr som sin pensel skapade Claudia ett mönster i form av en koikarp längs med hela UX långsida. Koikarp är ett motiv som har sin grund i traditionell japansk konst och representerar lycka och uthållighet.
Claudia använde Dremel-borren för att slipa bort lackens ytskikt och på så sätt exponera metallen under. Detta skapade ett komplext mönster och hon applicerade sedan fem liter lackfärg för hand för att lyfta fram alla detaljer extra noggrant. För att förhöja känslan ytterligare använde hon dessutom guldblad vilket gav hela designen en elegant 3D-effekt. Efter detta precisionsarbete skapade vi även en skyddande lackbeläggning så att den tatuerade versionen av Lexus UX skulle kunna användas precis som en vanlig bil.
        Lexus tattoo side01
Processen tog sex månader att slutföra från de ursprungliga ritningarna till själva tatueringstillfället som genomfördes under totalt fem intensiva åttatimmarsdagar. Det var nämligen ett fysiskt krävande arbete. Kombinationen av en vibrerande borr och en yta som, till skillnad från en människas, inte kunde flyttas gjorde att det var svårt för Claudia att hitta en bekväm arbetsposition. Dessutom är det ganska enkelt att med mjuka rörelser bearbeta in färgen i huden på en människa. Men när man ska gravera in ett mönster i en bils lack med en borr krävs absolut precision och det finns inga utrymmen för misstag.
Denna tatuerade Lexus UX har ingen prislapp, men det beräknas att det skräddarsydda arbetet skulle kosta upp till 120 000 pund att utföra om det skulle göras igen.
Det var första gången Claudia använde sina färdigheter på metall och hon hittade både likheter och nya utmaningar genom att utföra detta unika uppdrag.
”När du tatuerar en person måste du tänka på att det finns muskler och vävnader under huden. Men när du tatuerar en bil handlar det om hur karossens former förändras längsmed bilens sida” säger Claudia.
”Det bästa med att tatuera Lexus UX, och anledningen till att denna bil var idealisk för projektet, var den strömlinjeformade karossen. Allt från linjerna på bilens sida till fönstrens form är lika dynamiska som vackra vilket passade perfekt för detta mönster”, sa Claudia, en av grundarna av tatueringstudion Red Point i Islington.
        Lexus claudia portrait
Projektet är en hyllning till det genuina japanska hantverket som tillämpas på varje Lexus-modell, och som är närvarande i allt från designdetaljer till den felfria finishen. På liknande sätt omfattar Lexus traditionella japanska estetik i Lexus UX. Allt från att instrumentbrädans mönster har inspirerats av Washi-papper till den sömlösa fusionen mellan interiören och exteriören som har blivit verklighet tack vara Engawa som är ett arkitektoniskt inslag i traditionella japanska hem.