1. New Cars
 2. RZ

SLUTSÅLD: NY RZ-MODELL KOMMER SNART

LEXUS RZ
100% ELEKTRISK. 100% LEXUS.

Den fyrhjulsdrivna RZ 450e är slutsåld. Men inom kort kommer den att ersättas med en ny, uppdaterad RZ-modell.

Kontakta din Lexus-återförsäljare för mer information.


Nya RZ 450e har en elektrifierande spindelkroppsdesign och är laddad med banbrytande teknik. Upplev hur extrem styvhet, låg tyngdpunkt och den banbrytande fyrhjulsdriften DIRECT4 ger denna premium-SUV en spännande acceleration och en skarp prestanda. Den har dessutom en räckvidd på upp till 440 km och kan snabbladdas på cirka 30 minuter samtidigt som den har klassledande batterilivslängd. 

PRESTANDA

 • Möt helt elektriska RZ 450e

  RZ 450e är den första elbilen från Lexus (Lexus Battery Electric Vehicle – BEV) som har utvecklats från grunden. Kvaliteten och egenskaperna som den nya plattform (e-TNGA) levererar är grunden för Lexus Driving Signature. Plattformen sänker bilens tyngdpunkt, vilket i sin tur säkrar bättre balans, hantering och respons. Höghållfasta material och metaller har använts och avancerade konstruktionsprocesser säkerställer att RZ:s chassi är extra slitstarkt samtidigt som vikten hålls nere.

  Lexus RZ använder inte bara elektrisk batteridrift istället för en konventionell motor – här har vi tagit elektrisk prestanda ett steg längre. Ny teknik har gett oss nya möjligheter att utveckla utsläppsfri prestanda och körglädje vilket kommer hjälpa oss att gå mer och mer mot koldioxidneutralitet och ett hållbart samhälle.

 • ELEKTRISK E-AXEL

  Lexus E-axel är ett kompakt, modulärt paket som består av en motor, en växel och en ECU som är placerad mellan hjulen. På RZ 450e används axlarna fram och bak och tillsammans med fyrhjulsdriften DIRECT4  justerars på så sätt hållningen, drivkraften och kraftfördelningen. E-axlarna är tysta, effektiva och levererar exakt kraft. Den främre motorn producerar 150 kW och den bakre 80 kW, vilket ger en total effekt på 230 kW. Deras kompakta dimensioner bidrar också till den generösa rymden inne i kupén och i bagageutrymmet.

 • FYRHJULSDRIFTEN DIRECT4

  RZ 450e är utrustad med det nya systemet DIRECT4 som arbetar tillsammans med de båda E-axlarna. DIRECT4, en exklusiv teknisk lösning från oss på Lexus, är ett intelligent system som ständigt balanserar dragkraften till fram- och bakaxlarna och fördelar sedan sömlöst drivkraften där emellan. Resultatet är en stressfri miljö och stabil hantering. En intuitiv körupplevelse som skapar ett band mellan förare och bil. Fördelningen av vridmomentet fram/bak kan justeras från noll till 100 eller 100 till noll på millisekunder - snabbare än något annat mekaniskt system. Med förbättrad kommunikation mellan vägen och ratten (eller ok) förbättrar DIRECT4 även styrresponsen vilket gör att föraren känner sig som ett med RZ. 

Styrsystem One Motion Grip ger förbättrade dynamiska prestanda och är ytterligare en världsnyhet från Lexus som presenteras tillsammans med nya RZ 450e.

*One Motion Grip kommer att vara tillgängligt under första halvåret 2025.

RZ 450e använder ett litiumjonbatteri som består av 96 celler med en total effekt på 71,4 kWh. Batteriet är placerat under kupén och utgör en integrerad del av plattformen. Dess placering bidrar också till bilens låga tyngdpunkt. En räckvidd på 440 km i den kombinerade WLTP-cykeln är möjlig, samtidigt som batteriet kan snabbladdas utan att säkerheten eller livslängden äventyras. 150 kW effekt ger 80% laddning på cirka 30 minuter. RZ:s klassledande effektivitet beror inte bara på den enastående batterikvaliteten utan även aerodynamik och en elmotor i världsklass. Målet är att batteriet i vår helt elektriska RZ ska behålla minst 90 % av sin kapacitet efter 10 års användning. Den extrema hållbarheten är branschledande och stöds av vår garanti på 1 000 000 km. RZ 450e har också ett effektivt värmesystem som optimerar batteriets prestanda och räckvidd, även vid minusgrader.

SÄKERHET

 • TREDJE GENERATIONENS LEXUS SAFETY SYSTEM +

  RZ 450e drar nytta av de aktiva säkerhets- och förarassistanssystemen som den tredje generationen av Lexus Safety System + erbjuder. Ett avancerat säkerhetssystem som är uppgraderat med ytterligare funktioner som sänker risken för olyckor ute på vägen. Ytterligare framsteg som introduceras med nya RZ 450e inkluderar Proaktiv körassistans (PDA) med styrhjälp och en ny Driver Monitor som registrerar tecken på att föraren är trött eller distraherad. Dessutom använder Proaktiv körassistans (PDA) den främre kameran för att bestämma vinkeln i en kurva och justera styrningen på lämpligt sätt när man närmar sig en sväng.

 • FÖRBÄTTRAT KROCKSKYDDSSYSTEM

                                                                                  Förutom att upptäcka motorcyklar på dagtid gör Lexus krockskyddssystem att fler potentiella kollisioner kan undvikas, till exempel vid höger/vänstersvängar och när trafikanter plötsligt svänger in framför RZ. Systemet kan också känna igen kollisionsrisker med mötande trafik eller korsande fotgängare när man svänger i en korsning. Förmågan att undvika en kollision har även förbättrats ytterligare tack vare nödstyrningsassistenten.

 • DYNAMISK FARTHÅLLARE

                                                                                    Det här systemet använder millimetervågsradaren och en kamera som registrerar fordon framför RZ. Systemet hjälper sedan till att hålla ett lämpligt avstånd och om fordonet framför stannar, stannar även RZ 450e. Så fort fordonet framför svänger av vägen eller ökar hastigheten gör även RZ det. Den känner snabbt igen trafik som skär av framför och tillsammans med Filhållningsassistansen följer den en mer naturlig linje i kurvor. Den dynamiska farthållaren förhindrar också att du kör in i ett långsammare fordon som kör i det yttre körfältet.

När till exempel en fotgängare, cykel eller motorcykel är nära (eller i din körbana) kommer Väjningsassistans (ESA) att ge dig styrsupport vilket ökar RZ:s stabilitet och förhindrar oavsiktliga filavvikelser. Till skillnad från nödstyrningsassistans, som utlöses av föraren, fungerar nödstyrningsassistans med aktivt stöd sömlöst när det behövs.

Förutom Lexus Safety System + har nya RZ 450e ett utökat säkerhetspaket som standard. Detta inkluderar Körfältsbytesassistan (LCA), som sköter körfältsbyte automatiskt på motorvägen och Varnare vid korsande trafik framför bilen (FCTA) som med hjälp av radarövervakning varnar föraren för trafik som närmar sig från sidan.

ELEKTRISK DESIGN

 • SÖMLÖS DESIGN – E-MOTION / ELEGANTA LED-STRÅLKASTARE

  RZ 450e är inspirerad av designkonceptet "Seamless E-motion" och positionerar sig på så sätt som ett helt elektriskt fordon. Den konventionella motorn är borta vilket innebär att motorhuven kunde sänkas och luftintagen minskats. Den djärva spindelform som är vårt signum har applicerats tredimensionellt på RZ:s front vilket resulterar i en ny enkel form som fångar vår nya elbils tekniska utveckling, funktion och prestanda. Strålkastarna är elegant ultrasmala och har designats för att framhäva Lexus L-motiv i dagsljus samtidigt som strålkastarlamporna och blinkers är mindre framträdande. 

 • KRAFTFULL SILUETT, BRED HÅLLNING

                                                                                      Bilens sidoprofil är spetsig och skapar en kraftfull siluett medan den skarpa frontdesignen ger en känsla av kraft och rörelse. Den långa hjulbasen på 2 850 mm bidrar till den visuella effekten och uttrycker den låga tyngdpunkten och den utmärkta balansen. Hjulen har en standard på 18" eller 20" för högre utrustningsnivåer. 

 • HÖGTEKNOLOGISKA BAKLJUS OCH EN NY LEXUS-LOGOTYP

  RZ 450e futuristiska karaktär accentueras av den sofistikerade högteknologiska bakre designen. Den delade bakre takspoilern bidrar till RZ:s stabila prestanda och LED-ljuslisten som sträcker sig över hela bakluckan är ett kännetecken för vårt nya designspråk. Här har den ett skarpt, minimalistiskt utseende som ger ett intryck av enkelhet och precision, vilket accentueras av den nya distinkta Lexus-logotypen.

RZ 450e:s kupé representerar en djärv utveckling av vårt Tazuna-koncept, som sammanför förarens position vid ratten och det exakta arrangemanget av mätare, reglage och pekskärmsdisplay. Tillsammans skapar detta ett utrymme där endast små hand- och ögonrörelser krävs för att styra fordonet. Principen är inspirerad av de små justeringar som ryttare använder för att genom tyglarna ("Tazuna") styra sin häst åt rätt håll.

Det futuristiska Dimoramataket finns som tillval och ökar känslan av rymd och ljus i kupén. Glaset har en beläggning som reflekterar infraröd strålning och minskar värmen under soliga dagar, samtidigt som det hjälper till att hålla värmen inne i kupén vid kallt väder. Att avskaffa det ordinarie solskyddet sparar vikt, vilket förbättrar hanteringen och ger också möjlighet till det bredaste panoramataket som någonsin har placerats i en Lexus.

INNOVATIV TEKNIK

 • EXTRA STOR 14” PEKSKÄRM / 10” VINDRUTEDISPLAY

  RZ har en 14” stor pekskärm med hög upplösning. Den är perfekt placerad för avkopplande interaktion medan du kör samtidigt som det är en av de största som finns tillgängliga på marknaden. Denna generösa skärm gör att du smidigt kan komma åt information som navigation, ljud och klimatkontroll. Dessutom projiceras fordonsdata i färg direkt på vindrutan via en 10” stor Vindrutedisplay, där du kan kontrollera navigering, säkerhetsfunktioner, bilinformation och ljudinställningar utan att ta ögonen från vägen framför dig. Den är dessutom mycket smidig att använda tack vare ett reglage som sitter på ratten.

 • LEXUS LINK PREMIUM 

                                                                                    Som ägare av RZ 450e ingår Lexus Link Standard Connectivity gratis under bilens hela livslängd. Paketet Lexus Link Premium Connectivity är också gratis under de fyra första åren av ägandet och därefter finns tjänsten att tillgå på abonnemangsbasis. Det innebär att du har tillgång till banbrytande funktioner som t.ex:

  • Molnbaserad navigering och röstassistent
  • Trafikinformation i realtid
  • Tillgång till parkeringshjälp på och vid sidan av gatan
  • Fjärrstyrning av klimatanläggningen: Alla RZ-klasser erbjuder fjärrstyrning av rattvärme, sätesvärme och justering av kupétemperaturen.
 • LJUDANLÄGGNING FRÅN MARK LEVINSON® MED 13 HÖGTALARE

  RZ 450e nya Mark Levinson® Premium Surround-system med 13 högtalare är anpassat till kupéns  akustiska egenskaper. Med en 224 mm subwoofer på 1 800 watt förstärks effekten som levereras av ett 12-kanals förstärkarljud som skapar en digital hemmabioupplevelse. Dessutom ingår Clari-Fi™ som återskapar ljud som förlorats i en digital MP3-komprimering. 

Med Android Auto® eller trådlös Apple CarPlay® kan du enkelt komma åt många av din smartphones appar på den 14” stora pekskärmen. En trådlös laddningstation finns tillgänglig, med 50 % snabbare laddningsprestanda än tidigare versioner i Lexus-modeller. Det finns även fem USB-portar i kupén, tre fram och två i baksätets mittkonsol.

RZ 450e är utrustad med vår revolutionerande E-Latch teknik. Ett smidigt elektroniskt dörröppningssystem som styrs via ett enda knapptryck. Denna funktion är kopplad till bilens Monitor för döda vinkeln och Safe Exit Assist som avbryter dörröppningen om fordon eller cyklister närma sig bakifrån. Denna innovation förväntas bidra till att förhindra 95% av alla olyckor som sker när en dörr öppnas.
*One Motion Grip kommer att vara tillgängligt under första halvåret 2025.

ANDRA LEXUS-MODELLER

LBX
LBX
Från 346 600 kr
Från 4 230 kr/mån 
UX
UX Comfort
Från 389 900 kr
Från 4 759 kr/mån 
NX
NX Comfort
Från 457 900 kr
Från 5 588 kr/mån 
RX
RX Comfort
Från 739 000 kr
Från 9 019 kr/mån 
ES
ES Comfort
Från 516 000 kr
Från 6 297 kr/mån 
LS
LS Comfort
Från 1 235 000 kr
Från 15 072 kr/mån 
LM
LM Executive
Från 1 425 000 kr

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/se/sv