1. Electrified
 2. Charging & Range
LEXUS ELECTRIFIED

LADDNING & RÄCKVIDD

Upptäck hur enkelt det är att ladda din elektrifierade Lexus och ta reda på allt du behöver veta om laddning och räckvidd.

LADDA SMART OCH SPARA PENGAR

Det finns snabba och kraftfulla lösningar för både hemmaladdning och snabbladdning ute på vägen. De som skiljer dessa två alternativ åt är i huvudsak laddningshastighet och priset. Hemmaladdning är normalt mest fördelaktig eftersom man då bara betalar för den el man förbrukar på den vanliga elräkningen. Vid hemmaladdning har man också möjlighet att styra laddningen till tider på dygnet där vissa leverantörer erbjuder lägre priser. Vid laddning längs vägarna används offentliga laddstationer där priser är högre och varierar lite mellan olika leverantörer. 

VAD PÅVERKAR RÄCKVIDDEN?

 • UPPVÄRMNING OCH NERKYLNING

  SPARA PÅ ELEN

  Om man värmer upp, eller kyler ner, kupén med hjälp av elbilens klimatanläggning drar det extra mycket el. I vissa fall upp till hela 30 % av den totala batterikapaciteten. Passa därför på att värma upp kupén medan du laddar. Då använder du inte batterikapaciteten i onödan.

 • YTTRE FAKTORER

  TEMPERATUR

  Under kalla dagar kan upp till 25 km mer räckvidd uppnås genom att aktivera ECO-läget. ECO-läget fokuserar mer på att säkerställa att passagerarna kan hålla sig varma och mindre på att värma upp resten av kupén. 

 • OLIKA DRIVLINOR

  KÖRSTIL

  Resans typ påverkar energiförbrukning och räckvidd. Högre hastigheter vid motorvägskörning förbrukar mer energi i och med att bilen måste motverka luftmotståndet. Lägre hastigheter inne i tät stadstrafik gör det möjligt för bilen att återhämta sig vilket maximerar räckvidden.

HUR LÅNG TID TAR DET ATT LADDA EN LEXUS?

KOSTNADSEFFEKTIVT

LADDA HEMMA

Om du ska ladda ditt elbilsbatteri fullt kan du räkna med fyra till åtta timmars avbrottsfri laddningstid om du använder en 7 kW-laddare. Detta varierar dock mellan olika Lexus-modeller. Laddning över natten är att föredra på grund av att det är bekvämt men även billigare i och med att efterfrågan på el är lägre då vilket gör att elbolagen sänker sina tariffer tillfälligt.
SNABBLADDNING

LÄNGS MED VÄGEN

Tack vare utvecklingen av tekniken bakom Lexus Electrified kan våra elbilar och laddhybrider laddas fullt på tre till fyra timmar vid de flesta av de 150 000 offentliga laddningsstationer som finns i EU. Tack vare en snabbladdningseffekt på 50 kW kan dessa enheter ladda batterierna med 80 % på bara 30 minuter. Så att du snabbt kan komma ut på vägen igen och fortsätta din resa.

SÅ RÄKNAR VI UT RÄCKVIDDEN

 • OFFICIELLT RÄCKVIDDSTEST

  WLTP

  WLTP är ett officiellt räckviddstest som utförs under kontrollerade förhållanden (23°C, luftkonditionering avstängd osv.) i en laboratoriemiljö. Elbilar är lite svårare att mäta och det finns därför en diskrepans mellan WLTP-räckvidd och räckvidd i verkliga förhållanden.

 • INDIVIDUELLA FAKTORER

  VERKLIG RÄCKVIDD

  En elbils räckvidd kan variera när den är ute på vägen, i verkligheten. Individuella faktorer som allt från körstil, hastighet, batteriets laddningsstatus och temperatur till användning av luftkonditionering, vikt och typ av däck påverkar räckvidden. Både positivt och negativt.

 • DU SPARAR PÅ EL NÄR DU KÖR LUGNT

  UPPSKATTAD RÄCKVIDD

  Räckvidden som visas på instrumentpanelen är en uppskattning. Den baseras på den återstående energin i batteriet, tidigare förbrukning, körförhållanden och användning av värme, ventilation och luftkonditionering.

VANLIGA FRÅGOR

Ja, det kan du. Genom att installera en laddbox kan du ladda ditt fordon bekvämt i ditt eget hem.

Om du inte har en dedikerad laddbox kan du ladda din elbil via ett vanligt eluttag. Denna laddningsmetod är dock mycket långsammare och mycket mindre effektiv.

När du är ute på vägarna i din elbil kan du komma åt flera allmänna laddstationer när det behövs. Vi rekommenderar att du alltid har en laddningskabel till hands på grund av att vissa stationer kan sakna kabel.

Vårt Lexus Public Charging Network hittar du i Lexus Link-appen. Här kan du se var över 150 000 snabbladdningsstationer över hela Europa vilket gör det extra enkelt för dig att hitta en station i närheten.

Det är helt okej att låta din elbil eller laddhybrid ladda över natten. Dessutom är det mer kostnadseffektivt att ladda över natten eftersom vissa leverantörer erbjuder lägre tariffer under denna tid.

Du kan både köra och äga en elbil utan att ha möjlighet att ladda hemma. Det finns nämligen gott om offentliga snabbladdningsstationer som du kan använda precis när det passar dig.

Batteriet i RZ 450e har en buffert på ytterligare 8% som ger extra räckvidd efter att mätaren visar ”0 km kvar”. Det innebär att den faktiska körsträckan är längre än vad som visas på mätaren. Allt för att du i lugn och ro ska kunna ta dig till en laddningsstation.

Nej, ett elbilsbatteri laddar både bättre och snabbare om batterinivån är låg. Så om man ska åka på en längre bilresa är det fördelaktigt att planera när och var bilen ska laddas. Det kan man spara både tid och pengar på.

WLTP är ett officiellt räckviddstest som utförs under kontrollerade förhållanden (23°C, luftkonditionering avstängd osv.) i en laboratoriemiljö. Elbilar är lite svårare att mäta och det finns därför en diskrepans mellan WLTP-räckvidd och räckvidd i verkliga förhållanden.