2017 lda judges hero

LEXUS DESIGN AWARDS 2017

JURYN 2017

PAOLA ANTONELLI - Curator

Paola Antonelli började på The Museum of Modern Art i New York 1994 och är idag Senior Curator på institutionen för arkitektur och design. Dessutom är hon MoMA-chef på avdelningen för forskning och utveckling. Paola har bland annat föreläst på TED, World Economic Forum i Davos och under flera andra internationella konferenser med målsättningen att öka förståelsen för vad design innebär. Som om inte det vore nog arbetar Paola även med utställningar om modern design och har även producerat States of Design, en bok om den mångfald av designområden som existerar i dagens värld.

2017 lda judges paola antontelli

ARIC CHEN - Curator

Aric Chen är Lead Curator vid avdelningen för design och arkitektur på M+, det nya synnerligen spännande museet för visuell kultur som är under uppbyggnad i Hongkongs West Kowloon Cultural District. Han har tidigare varit kreativ ledare för Beijing Design Week, där han ansvarade för den framgångsrika nylanseringen under 2011 och 2012. Chen har även organiserat ett stort antal utställningar och varit kurator för projekt på muséer, biennialer och andra internationella evenemang. Han är även en flitigt förekommande i New York Times, Monocle, Architectural Record och PIN-UP.

    2017 lda judges aric chen

TOYO ITO - Architect

Ito utexaminerades år 1965 som Arkitekt från University of Tokyo. Till hans mest uppmärksammade projekt hör Sendai Mediatheque, Tama Art University Library (Hachioji), Taiwan University College of Social Sciences och ‘Minna no Mori’ Gifu Media Cosmos. De senaste åren har han även utvecklat projekt som: National Taichung Theatre (Taiwan), New Athletic Field and Sports Park (preliminärt namn) i Aomori plus flera andra. Bland hans många utmärkelser kan nämnas Architectural Institute of Japan Prize, Guldlejon vid Venedig-biennalen, Royal Gold Medal från The Royal Institute of British Architects och Pritzker Architecture Prize.

    2017 lda judges toyo ito

BIRGIT LOHMANN - Chief Editor of designboom

Birgit Lohmann är född i Hamburg men studerade industridesign i Florens innan hon flyttade till Milano, där hon bott och arbetat sedan 1987. Hon har anlitats som formgivare och produktutvecklingschef för ett flertal italienska arkitekter och formgivare i världsklass. Hon har även arbetat som designhistoriker inom rättsväsendet och för internationella auktionsfirmor. Som forskare och föreläsare har hon hållit i seminarier om industriell design på ett antal prestigefyllda internationella universitet. 1999 grundade hon designboom, där hon för närvarande är chefredaktör, chef för utbildningsprogrammet samt kurator för internationella utställningar.

    2017 lda judges birgit lohmann

ALICE RAWSTHORN - Design Commentator

Alice Rawsthorn skriver om design i International New York Times och i konstmagasinet frieze. Hennes senaste bok Hello World: Where Design Meets Life undersöker formgivningens inverkan på våra liv: igår, idag och imorgon. Hon föreläser också om design på globala evenemang som till exempel TED och World Economic Forums årliga möten i Davos. Rawsthorn som har sin bas i London, är styrelseordförande i Chisenhale Gallery och för den moderna dansgruppen Michael Clark Company och sitter även i styrelsen i Whitechapel Gallery. Hon har även tilldelats Brittiska Imperieorden (OBE) för tjänster inom design och konst.

    2017 lda judges alice rawsthorn

YOSHIHIRO SAWA - Curator

Yoshihiro Sawa tog en Bachelor of Science i Engineering and Design vid Kyoto Institute of Technology. Sedan han började på Toyota Motor Company 1980 har han haft en rad olika designrelaterade jobb, bland annat som Chief Officer of Global Design, Planning Division. I april 2016 utsågs Sawa till Executive Vice President för Lexus International.

    2017 lda judges yoshihiro sawa