2020 lexus lda judges mentors hero 1920x1080 1

LEXUS DESIGN AWARD

LEXUS DESIGN AWARD 2020 - DOMARE OCH MENTORER

I år är det åttonde upplagan av Lexus Design Award och därför söker vi nu globalt efter nya framstående designtalanger. Denna unika designtävling skapades för att inspirera till designinnovationer som i sin tur kan bidra till ett bättre samhälle. Listan över de personer som har fått uppdraget att agera domare samt mentorer under årets Lexus Design Award presenteras nedan.

LÅT OSS PRESENTERA DOMARNA UNDER LEXUS DESIGN AWARD 2020

 •     2020 lexus lda judge paola 810x1080 1

  PAOLA ANTONELLI

  MUSEIINTENDENT PÅ AVDELNINGEN FÖR ARKITEKTUR OCH DESIGN PÅ MoMA, NEW YORK

  Paola Antonelli är senior museiintendent på avdelningen för arkitektur och design på The Museum of Modern Art. Här jobbar Paola primärt med att belysa designens betydelse i samhället. Hennes arbete handlar om att undersöka hur design påverkar människors vardag genom att analysera relationen mellan design, arkitektur, konst, vetenskap och teknologi. Hon har arrangerat utställningar, skrivit böcker, föreläst över hela världen och undervisat på skolor som Harvard och UCLA. Efter XXII Triennale di Milano arbetar hon numera med Materialekologi. En utställning som handlar om arkitekten Neri Oxman och har premiär på MoMA i februari 2020. Dessutom jobbar Paola parrallelt med flera nya sessioner av hennes MoMA FoU-projekt samt på två böcker. En bok är en essäsamling om modern design och Design Bites och den andra boken handlar om bra exempel på design i relation till livsmedel från hela världen.

 •     2020 lexus design awards new judge simon humphries

  SIMON HUMPHRIES

  HEAD OF TOYOTA & LEXUS GLOBAL DESIGN

  Simon Humphries är chef för Toyota & Lexus Globala Designavdelning. Han utsågs till designchef för båda varumärkena 2018. Som chef för Lexus Global Design definierar Humphries Lexus unika värden utifrån varumärkesfilosofin som har en tydlig kulturell hänvisning till Lexus japanska arv samt en designriktning som är samspelt i hela världen.

  Humphries började på företaget 1994. Under den tiden har han haft många olika roller och bland annat varit med och skapat spindelgrillen som har blivit en ikon för Lexus-varumärke. 2016 blev han ordförande för ED2 (Toyota Europe Design Development) där hans team ledde utvecklingen av mobilitetskoncept som Toyota e-Palette vilket är en del av varumärkets övergång från "bilföretag" till "mobilitetsföretag." Humphries började sin designkarriär 1988 när han tilldelades Royal Society of Arts Bursary Prize for Product Design i Storbritannien. Priset gav honom möjlighet att arbeta för Sony, vilket väckte hans passion för att bo och arbeta i Japan. På sin fritid har Humphries ett snickeri där han jobbar med att återställa en 100 år gammal japansk bondgård.

 •     2020 lexus lda judge john 810x1080 1

  JOHN MAEDA

  TEKNOLOG / CHIEF EXPERIENCE OFFICER, PUBLICIS SAPIENT

  John Maeda är en amerikansk teknolog, designer, ingenjör, konstnär, investerare, författare och lärare. Han utnämndes nyligen till chef för upplevelser på Publicis Sapient. En teknikkonsult och kommunikationsleverantör som är en del av marknadsföringskonglomeratet Publicis. Han har jobbat på Automastic vilket är ett moderbolag till WordPress.com, riskkapitalföretaget Kleiner Perkins, forskat vid MIT Media Lab och varit rektor för Rhode Island School of Design. Maeda utnämndes nyligen till en av de ”75 mest inflytelserika människorna under 2000-talet” av Esquire och han är författare till flera berömda böcker som tex The Laws of Simplicity and Redesigning Leadership. Han har blivit anlitad som talare över hela världen, från Davos, Peking och São Paulo till New York och hans tal under TED Talks har fått miljoner visningar. Förutom det har han även en ny bok som heter How to Speak Machine på gång. Lansering i november 2019.

 •     2020 lexus lda judge jeanne 810x1080 1

  JEANNE GANG

  ARKITEKT / DELÄGARE AV STUDIO GANG

  Jeanne Gang, FAIA, är grundare och partner på den berömd arkitektstudion Studio Gang. Hon är känd för att ha en strategi som rör sig utanför arkitekturens konventionella gränser och skapar gärna ett samband mellan individer, samhälle och miljö. Jeanne har en mångsidig prisbelönad portfölj med projekt som hon har genomfört runtomkring i Amerika och Europa. Några av hennes skapelser är Aqua Tower i Chicago, en ombyggnation av American Museum of Natural History i New York och USA:s nya ambassad i Brasilien. Som en MacArthur-stipendiat och professor i Practice of Architecture vid Harvard Graduate School of Design utnämndes Jeanne i år till en av de mest inflytelserika människorna i världen av TIME Magazine och vann nyligen sitt största uppdrag hittills: Skapandet av det 2,2 miljoner Square Feet stora O'Hare Global Terminal.

MÖT MENTORERNA SOM DELTAR UNDER LEXUS DESIGN AWARD 2020

 •     2020 lexus lda mentor joe 810x1080 1

  JOE DOUCET

  GRUNDARE, JOE DOUCET X PARTNERS

  Joe Doucet är en erkänd designer, entreprenör, uppfinnare och kreativ chef. Han är helt enkelt en av de mest eftertraktade kreativa talangerna som arbetar i USA idag. Efter examen från Art Center College of Design började Doucet utveckla produkter, möbler, miljöer och teknik för att hitta smarta lösningar inom vardagliga och samhällsbaserade utmaningar inom design. Hans moderna arbetssätt sammanför design och funktion medan budskapet förmedlas på ett kreativt sätt. Doucet anser att en designers tankeprocess spelar en stor roll inom innovation och problemlösning. Han har erhållit flera patent för olika designprojekt och uppfinningar. Doucets verk har ställts ut över hela världen, inklusive London Design Museum och Biennale International Design i Saint-Etienne. Han har fått många internationella priser, inklusive World Technology Award for Design Innovation och flera Good Design Awards. Han utsågs även till den enda AvantGuardian någonsin för sin design av Surface Magazine. 2017 utsågs Doucet till årets produktdesigner av Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award vilket är den högsta utmärkelsen inom det området. Som entreprenör har Doucet även skapat och lanserat en mängd företag som syftar till att göra världen till en bättre plats genom design, OTHR och Citizen A.

 •     2020 lexus lda mentor shohei 810x1080 1

  SHOHEI SHIGEMATSU

  DELÄGARE OCH VD PÅ OMA NEW YORK

  Shohei Shigematsu anslöt sig till OMA 1998 och har varit chef på kontoret i New York sedan 2006 där han även blev delägare 2008. Han har nyligen avslutat renoveringen av Sothebys New Yorks huvudkontor, lyxiga höghus i San Francisco och Miami samt OMA:s första byggnad i New York City som ligger i ett bostadsområde på 121 East 22nd Street. Sho har framgångsrikt ritat kulturella platser som Quebec National Beaux Arts Museum och Faena Arts Center i Miami Beach. För närvarande pågår utbyggnaden av Buffalos Albright-Knox-Gundlach konstmuseum och en helt ny byggnad som ska husera det nya museet. Sho har även ritat utställningar för Prada, Venedigs arkitekturbiennale, Metropolitan Museum of Art, Park Avenue Armory och Diors första amerikanska retrospektiv på Denver Art Museum och Dallas Museum of Art. Han övervakar även OMA:s projekt i Japan, inklusive ett nytt affärscentrum i Fukuoka (2020) och OMA:s första höghus i Tokyo för Mori Building Co, Ltd. räkning (2022).

  Sho undervisar på Harvard Graduate School of Design, TED och konferensen Wired Japan. Dessutom är han en flitig gästföreläsare på en mängd universitet runt omkring i världen.

 •     2020 lexus lda mentor philippe 810x1080 1

  PHILIPPE MALOUIN

  VD, PHILIPPE MALOUIN STUDIO

  Britt-kanadensiska Philippe Malouin har en kandidatexamen i Design från Design Academy i Eindhoven. Han har även studerat vid École Nationale Supérieure de Création Industrielle i Paris och University of Montreal. Han startade sin studio 2008 efter att ha arbetat för den engelska designern Tom Dixon. Philippe har också undervisat vid Royal College of Art i London mellan 2012–2015 samt varit chef för POST-OFFICE. Hans breda designportfölj innehåller allt från bord, mattor och stolar till lampor, konstföremål och installationer. Philippes kundlista är bred och innehåller bland andra SCP, Marsotto Edizioni, Resident, OTHR, Hem, Ace-hotell, Matter-Made, Established & Sons, Roll & Hill, 1882 ltd., Kvadrat, Umbra Shift, Caesarstone, IZÉ, Swarovski, Bloomberg, Aesop, Touch Digital. Philippe representerar idag Salon 94 Design gallery i New York City och har nyligen vunnit ""årets designer"" i Wallpaper* Magazine. Philippe bor och arbetar i London, där han driver sin designstudio.

 •     2020 lexus lda mentor bethan 810x1080 1

  BETHAN GRAY

  CREATIVE DIRECTOR

  I London bor Bethan Gray, en av Storbritanniens mest berömda möbeldesigners. Efter att ha tilldelats fyra Elle Decoration British Design Awards inklusive den eftertraktade titeln ”Bästa brittiska designer” har hennes arbete publicerats i en mängd olika globala medier och hon har fått ställa ut sina verk i London, Milan, Paris, New York och Dubai.

  Bethans förfäder korsade en mängd olika kontinenter och Bethan har i modern tid besökt många av de platser som hennes förfäder passerade. På så sätt har intresset för resor, konst och kultur växt och idag fokuserar hon på att skapa samtida relevans till de traditionella teknikerna som finns i de regioner hon har besökt. Hon vill hålla både kulturella berättelser och färdigheter levande och tror på kraften att berätta historier genom hantverk och design. Hon har bland annat bildat en joint venture som baserats på ömsesidigt förtroende och respekt som sträcker sig över 400 hantverksmästare globalt.

  Bethan Gray Design grundades 2008 och erbjuder lyxiga handgjorda möbler och hushållstillbehör som sedan säljs via globala återförsäljare som Harrods, Liberty, Lane Crawford. Bethan tycker även att det är viktigt att lyfta fram nya designtalanger och tar gärna på sig mentorskap för lovande kvinnliga designers. Hon har dessutom nyligen instiftat ett pris för kvinnliga hantverkare tillsammans med Cardiff Metropolitan University där hon är hedersmedlem.