Ancient craft meets new design hero

TRADITIONELLT HANTVERK MÖTER MODERN DESIGN

Inom konceptet CRAFTED FOR LEXUS samsas traditionellt hantverk med modern design vilket har skapat en unik samling produkter. Och nu har ytterligare två helt nya produkter anslutit till det växande sortimentet.
"Det vore en dröm om våra handgjorda produkter kan utmana ungdomar och på så sätt väcka ett intresse för traditionellt hantverk och hantverksskicklighet”, förklarar Hiromichi Yumoto och Takefumi Momose från SEE SEE. Ett japanskt företag som tillverkar heminredning och som dessutom har specialiserat sig på hantverket Hikimono, hantverkstekniken som har sina rötter i den antika japanska Yayoiperioden. I Shizuoka-området, nära Tokyo, samarbetar hantverksmästare som Momose och designers som Yumoto för att framställa vaser och skålar av trä med hjälp av en produktionsprocess som bland annat innefattar svarvar. "Vårt varumärke erbjuder den kvalitet som bara ett traditionellt, analogt arbetssätt kan uppnå. Men våra skapelser har även en modern design som tilltalar globala trendsättare."
Sedan lanseringen av den första CRAFTED FOR LEXUS-kollektionen 2013 har Lexus gjort det till sitt uppdrag att lyfta fram moderna, historiskt laddade, kvalitetshantverk - som SEE SEEs Hikimono-objekt till exempel. Den nya generationens högkvalificerade hantverksmästare har skapat exklusiva livsstilsprodukter för Lexus som återspeglar varumärkets hängivenhet för hantverk och design. I det breda sortimentet som CRAFTED FOR LEXUS har ingår allt från handgjorda keramikprodukter från One Kiln, handvävda sjalar från Niime Tamaki och minimalistiska Bsize bordslampor till de handgjorda solglasögonen Kaneko Optical. Nyligen adderade vi även Hikimono-spindelskål från SEE SEE vilket innebär att sortimentet av japanska varor som både visas och säljs på INTERSECT BY LEXUS i Tokyo, Dubai och snart även i den nyöppnade lokalen i New York, ständigt växer.
        Ancient Craft full width image 1
”När jag började tänka på det här projektet tyckte jag att det skulle vara intressant att göra en Hikimono-skål baserad på ett av Lexus viktigaste element: spindelgrillen", säger Yumoto. Yumoto (designern bakom SEE SEE) och Momose (hantverkaren som till och med bygger sina egna maskiner och skärblad) började tillsammans skapa på Hikimono-spindelskålen för CRAFTED FOR LEXUS.
Momose inledde med att göra en skalenlig ritning baserad på Yumotos detaljrika design. Han gjorde därefter en prototyp och justerade dess storlek och mönster tills de båda kände sig nöjda med resultatet. "Jag fokuserade på att få fram rätt skärdjup för att återspegla de vackra linjerna i Lexus spindelgrill", förklarar Momose. "Hikimono har i allmänhet bara sniderier på en sida men den unika spindelskålen har sniderier på både in- och utsidan."
Duon fortsatte arbetet genom att låta hantverkare inom den traditionella konsten ”te-färgning” färga det snidade träfatet i en kraftig svart ton. Askträt skiner sedan igenom vilket skapar en unik karaktär. "Det var viktigt för oss att förmedla den lyxiga känslan som Lexus är känt för", säger Yumoto. "Hikimono upplevs inte som exklusivt på grund av träfibrernas utseende. Därför introducerade vi tefärgningstekniken för att skapa en mer exklusiv känsla. Den glasliknande ytbehandlingen och det unika mönstret på spindelskålen för tankarna till den lyx och perfektion som Lexus representerar."
Förutom SEE SEEs spindelskål har Lexus introducerat en ny produkt till CRAFTED FOR LEXUS-serien: Ett klart och turkosfärgat glas från Studio Kobin som finns i två olika storlekar. I Fukuoka-området arbetar Toshiyasu Nakamura, hantverkaren bakom Studion Kobin, med Kiriko-glas. Ett traditionellt hantverk där ljusa färger och komplicerade mönster har snidats in i bordsglas och andra prydnadsföremål i glas. "Vanligtvis kommer Kiriko-glaset i starka färger, till exempel blå eller röd, men jag valde ett klart och turkost glas för att skapa ett lugnt och harmoniskt intryck" förklarar Nakamura. Nakamura, som har sin bakgrund i träsnideri är van att ha annorlunda angreppssätt än övriga Kiriko-hantverkare vilket innebär att han lägger sin egen prägel på de mönster som han skapar. "Jag skar glaset på samma sätt som jag skulle ha täljt trä", säger Nakamura. "De flesta Kiriko-konstnärer hanterar glas mycket noga och följer linjer som de markerat i förväg. Men jag skär glaset för hand precis som en träsnidare skulle göra det. Det har blivit min stil."
Kiriko är en unik japansk hantverkstradition som bygger på handsnidade detaljrika mönster på färgat glas och ger ifrån sig fantastiska reflektioner som skiftar beroende på ljus och betraktningsvinkel.
        Ancient craft gallery 5
Under samarbetet med CRAFTED FOR LEXUS hämtade Studio Kobin inspiration från den imponerande interiören i Lexus LS. LS interiör består nämligen av specialtillverkade Kiriko-glasinlägg utvecklade av Nakamura och andra glashantverkare. De många unika elementen i Lexus LS blir en påminnelse om den nivå av Takumi-hantverk som Lexus representerar. LS Kiriko-inlägg är dessutom lika starka som de är vackra. En följd av att Lexus använt sig av de senaste teknikerna inom glasförstärkning.

EN NIVÅ AV KONSTNÄRSSKAP SOM ALDRIG TIDIGARE HAR SKÅDATS I EN BIL

Mönstret på Studio Kobins klara och turkosa glas återfinns på insidan av LS framdörrar och reflekterar dess rörelse och unika glans. "Jag bad experter inom glasblåsningsteknik att tillverka våra glas med en friblåsningsteknik vilket ger varje objekt en unik form", säger Nakamura. "Det innebär att det inte finns två glas som är likadana på grund av att varje skåras tjocklek och vinkel har fått en helt individuell form.”

SEE SEE´s spindelskål och Studio Kobins glas är rika på historier. Och oavsett om det handlar om träsnidarkonsten Hikimono eller glaskonsten Kiriko är dessa två produkter perfekta exempel på den noggranhet som krävs för att skapa ett unikt hantverk. Och det är därför som just dessa föremål är exklusivt utvalda till CRAFTED FOR LEXUS-kollektion.