2017 lda mentor hero

LEXUS DESIGN AWARDS 2017

MENTORERNA 2017

NERI & HU - Architects and Interdisciplinary Designers

Lyndon Neri och Rossana Hus har tillsammans det Shanghai-baserade företag Neri & Hu Design and Research. Ett företag som arbetar över så gott som hela världen. Deras specialitet är projekt där olika designområden överlappar varandra och skapar ett nytt paradigm i arkitekturen. 2014 korade den inflytelserika tidskriften Wallpaper* Neri & Hu till Designer of the Year. Och året innan hade företaget valts in i U.S. Interior Design Hall of Fame. Lyndon och Rossana tror starkt på att forskning är nyckeln till att varje designprojekt får sina unika lösningar. Neri & Hu, som arbetar såväl med arkitektur som inredning, masterplanering, grafisk design och produktformgivning inser att dagens byggnadsproblem sträcker sig långt bortom gränserna för traditionell arkitektur. Snarare än att starta från en formalistisk design förankras Neri & Hus projekt i ett dynamiskt samspel mellan erfarenheter, detaljer, material, form och ljus.

    2017 lda mentor neri hu

MAX LAMB - Designer

Max Lamb leker med traditionerna på landsbygden – med stranden som gjuteri, stenbrottet som verkstad och de avverkade idegranarna i hemtraktens Chatsworth som både objekt och material. Men han är lika fascinerad av staden, och hans förmåga att anpassa sig till, eller reagera på, olika miljöer skapar föremål som är unika för sin tid och plats. Max är inte låst vid ett enda material eller en process, inte heller lockas han av design som ett medel för att lösa problem. Snarare utnyttjar han materialets faktiska kvaliteter för att locka fram naturliga möjligheter och naturlig skönhet. Hans metoder fungerar både som formgivare och som tillverkare. Han har ett nära samarbete med gjuterier och fabriker i den omfattning som projektets komplexitet kräver. Men det finns alltid en kontinuitet i de principer han tillämpar - kärlek till materialet, en hyllning till processen och till den mänskliga kapaciteten och dess begränsningar.

    2017 lda mentor max lamb

ELENA MANFERDINI - Designer and Architect

Elena Manferdini som är grundare och ägare av Atelier Manferdini har sitt kontor i Venice, Kalifornien. Hon har arbetat med design-, konst- och arkitekturprojekt i USA, Europa och Asien inklusive The Pavilion på Museum of Contemporary Art i Los Angeles. Hon har också samarbetat med internationellt kända företag, som till exempel Swarovski och Sephora och hennes arbeten har presenterats i tidskrifter som Elle, Vogue och New York Times. För närvarande är hon Graduate Chair vid South California Institute of Architecture samtidigt som hon har en internationell konstkarriär och föreläser sedan runt omkring i hela världen, på senare tid bland annat vid MIT, Princeton, Tsinghua University och Bauhaus. 2013 tilldelades hon COLA-stipendiet för stöd till produktion av originalkonstverk. 2011 fick hon också ett prestigefyllt flerårigt stipendium från United States Artists (USA), samtidigt som hennes Blossom design för Alessi belönades med The Good Design Award.

    2017 lda mentor elena manferdini

SNARKITECTURE - Artists and Architects

Arsham Daniel och Alex Mustonen grundade Snarkitecture 2008 med målet att hitta experimentella metoder i gränslandet mellan konst och arkitektur. Ända sedan studietiden vid Cooper Union i New York delar de två ett stort intresse för vad som händer när man sammanför konst med arkitektur. Ett intressant experiment som ledde till att deras allra första kund var för Dior Homme. Namnet Snarkitecture har de tagit från Lewis Carrolls nonsensdikt om fantasidjuret Snarken “The Hunting of the Snark”, eller Snarkjakten som den heter på svenska. Snarkitecture arbetar både med permanenta arkitektoniska projekt och funktionella objekt med nya och fantasifulla syften vilka skapar ögonblick av förundran, engagemang och interaktion mellan människor och den omgivande miljön. Genom att förvandla det familjära till det extraordinära får Snarkitecture dig att uppleva det oväntade.

    2017 lda mentor snarkitecture