1. Discover Lexus
  2. Takumi masters
HANTVERK

TAKUMIS

Våra Takumis håller den japanska hantverkstraditionen vid liv, och bidrar med den subtila mänskliga faktorn när en ny Lexus tar form.

BEVISAD EXPERTIS

Lexus Takumis besitter en värdefull kombination av teknologisk skicklighet och mänsklig känsla. De är välutbildade och är mycket noggranna med varje detalj. Varje Takumi fokuserar på ett visst element i processen och de har därmed unik kompetens på respektive område i produktionsprocessen. Bland de 7 700 anställda på Lexus-fabriken Miyata i Kyushi finns det bara 19 Takumis. Det är alltså den högsta graden som en ingenjör kan nå inom våra tekniska led.

ENASTÅENDE FÄRDIGHETER

Varje Takumi har minst ett kvarts sekel av erfarenhet inom sitt område. Ett kvitto på denna dedikation är djupet och bredden i deras kunskap. Lika anmärkningsvärt är deras raffinerade intuition.

Förutom att ständigt utveckla och förfina sin expertis, delar de även med sig av sin kunskap. Som ledare för de även vidare Lexus traditioner och främjar en innovativ anda i nya talanger. Allt medan de säkerställer att varje liten del av en Lexus är felfri.

FINGERFÄRDIGHET PÅ HÖG NIVÅ

VARSAM BERÖRING

Takumis otroliga noggrannhet är mytomspunnen. Deras händer är deras viktigaste verktyg. De använder alltid nya fräscha vita handskar för att på så sätt kunna finna små avvikelser som kan vara mindre än en millimeter. På så sätt garanterar de överlägsen kvalitet.

Takumi är välkända på grund av att de kan hantera det japanska hantverket på ett exemplariskt sätt. Dessutom har våra Takumis en ledande roll när det kommer till att utveckla Lexus produkter. Faktum är att deras färdigheter ibland värderas högre än den digitala revolutionen när det kommer till kvalitet inom biltillverkning.

FART OCH PRECISION

Innan man blir Takumi, granskas kandidaterna på en mängd olika sätt. Ett test är japanskt och bygger helt på fingerfärdighet genom att handla om konsten att vika vackra pappersfigurer. Vi pratar såklart om origami.

Aspirerande Takumis utmanas genom att vika en relativt enkel origami katt. Men de måste göra det med bara en hand – och det får inte vara den dominerande handen. Dessutom måste en perfekt katt vara färdig på under 90 sekunder.

FRÅN HAND TILL MASKIN

Expertisen som våra Takumis besitter säkerställer en hög standard och vi vet att vår människocentrerade filosofi är eftertraktad och respekterad i bilindustrin. Därför har många av Lexus robotfunktioner programmerats av våra Takumis. Resultatet? En hantverksmässig automation där den mänskliga känslan är integrerad med effektiva maskiner.

INSPIRERANDE SAMARBETEN

Takumi är drivkraften bakom Lexus världsberömda hantverk tack vare överlägsen kvalitet och detaljfokuserade uppmärksamhet. Samarbetet mellan andra hantverkare är också en del av vårt fokus på att alltid leverera en hög nivå. Vi söker därför upp kreatörer som inspirerar oss med sin vision och skicklighet, och delar våra värderingar.

Dessa samarbeten gör det möjligt för oss att erbjuda unika detaljer och estetiska inslag som du inte hittar någon annanstans. De lyxiga inredningsdetaljerna som finns integrerade i den ikoniska LS är ett bra exempel på hur våra samarbeten leder till fantastiska produkter.

TEKNISK INNOVATION

Teknologiska innovationer tar Lexus till nya nivåer genom att vi kombinerar den teknik som finns med traditionellt hantverk. En kombination som leder till att vi kan använda okonventionella metoder och material på ett nytt sätt.

Ett exempel på det är nya Lexus RX som designades i samarbete med den kända konstruktören Yamaha. För att höja RX interiör mer än någonsin använde vi en lasersvetsningsprocess som vanligtvis används när några av världens mest exklusiva musikinstrument tar form.