1. Discover Lexus
  2. Concept cars
  3. LF-30 Electrified
KONCEPTBILAR

LF-30 ELECTRIFIED

På Tokyo Motor Show presenterar Lexus i dag sin vision ”Lexus Electrified”, som beskriver elektrifieringen av företagets framtida fordon. Det första exemplet är den batteridrivna elbilen Lexus LF-30 Electrified Concept, som får världspremiär på mässan.

LEXUS LF-30 ELECTRIFIED HIGHLIGHTS

Lexus fortsätter att leverera innovativa och extraordinära upplevelser och på bilmässan i Tokyo visar företaget sin vision genom ”Lexus Electrified” för framtida generationer elektrifierade fordon.

Startskottet på företagets nya vision ”Lexus Electrified” görs genom debuten av konceptbilen LF-30

Startskottet på företagets nya vision ”Lexus Electrified” görs genom debuten av konceptbilen LF-30. Den visar hur företaget ser på utvecklingen av sina elektrifierade modeller under de närmaste åren. Det handlar både om ett nytt sätt att bygga elbilar, med såväl hjulmonterade elmotorer, ”steer-by-wire” och individuell styrning av motorerna som en långt gången teknik för självkörning och automati¬sering, parat med en helt ny upplevelse för både förare och passagerare. Teknologin inom Lexus Electrified gör det dessutom möjligt att integrera bilens system såsom drivlina, styrning, fjädring och bromsar för att kunna anpassa och forma bilen efter varje tänkbar situation och på det sättet skapa ännu säkrare och mer körglada fordon.

Konceptbilens futuristiska design är utformad på ett sätt som bara går att åstadkomma med en batteridriven elbil där elmotorerna är placerade i hjulen

Konceptbilens futuristiska design är utformad på ett sätt som bara går att åstadkomma med en batteridriven elbil där elmotorerna är placerade i hjulen. Formgivningen ska visualisera energiflödet från drivlinan via föraren till vägen. Tack vare batteridriften och därmed avsaknaden av motorhuv, har Lexus karaktäristiska spindelgrill utvecklats till att omfatta hela bilen – vindrutan som sträcker sig hela vägen över bilens längd, de kraftfulla flyglarna och de vingformade strålkastarna.

Sidorutorna kan tonas steglöst, från helt genomskinliga till att ge en stor grad av avskildhet. Färgen i fronten och luminiscens-mönstret gör det möjligt att utifrån se om bilen körs som vanligt eller om den är självkörande. Exteriör¬färgen ”Voltaic Sky” är också unik, med inslag av metall som resulterar i en blågrön nyans.

TAZUNA

 

Förarplatsen är uppbyggd kring Lexus nya koncept ”Tazuna”, som är inspirerad av hur en ryttare kommunicerar med sin häst via tygeln. På motsvarande sätt ska föraren kunna ha full kontroll över alla viktiga funktioner via knappar i ratten och head up-displayen, utan att behöva ta blicken från vägen. Geststyrning och presentation av olika typer av information med hjälp av AR (augmented reality – förstärkt verklighet) är andra exempel på Tazuna-tänket.

Interiören är både rymlig och samtidigt ombonad. Passagerarstolen fram påminner om förstaklassätet i ett flygplan, medan baksätet har en artificiell ”muskelteknik” som anpassar sig till passagerarna och som kan ställas in i en rad olika lägen. Ett musiksystem från Mark Levinson ger en helt ny ljudupplevelse, med bland annat högtalare i nackskydden som förutom en optimal ljudbild också erbjuder en brusreducerande funktion. Via glastaket över baksätet går det att hantera olika funktioner med röst- eller geststyrning och med AR-teknik exempelvis visa stjärnhimmel, videor och navigationsdata.

Förutom de innovativa funktionerna indikerar inredningen också hur Lexus arbetar med att minska miljöpåverkan, genom att arbeta med ekologiskt mer hållbara material. Bland annat har det traditionella japanska materialet yakisugi (förkolat cederträ) använts i golv och styrkontroller, medan fiberformat återvunnet stål används i dörrpanelerna.

Batteriladdningen kan ske trådlöst för att underlätta den dagliga laddningen och en AI-baserad energistyrning ger optimal kontroll över fördelningen av laddström, samtidigt som den kan anpassas till när föraren brukar använda bilen. AI används också för anpassning till olika förare, med allt från temperatur och underhållning till inställning av t ex fjädring och prestanda.

 

Ett viktigt exempel är Lexus Advanced Posture Control, en funktion som fördelar drivkraften individuellt mellan elmotorerna i fram- och bakhjulen. Det innebär att bilen kan vara såväl framhjulsdriven som bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven, helt beroende på den aktuella situationen. Lexus avser att implementera tekniken för alla sina elektrifierade modeller.

Steer-by-wire är en annan funktion, som innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratt och de styrande hjulen. Därigenom kan styrningen i mycket hög grad anpassas till olika förhållanden och preferenser. Ratten kan dessutom på ett enkelt sätt flyttas helt ur vägen när bilen är i självkörande läge.

Batteriladdningen kan ske trådlöst för att underlätta den dagliga laddningen och en AI-baserad energistyrning ger optimal kontroll över fördelningen av laddström, samtidigt som den kan anpassas till när föraren brukar använda bilen. AI används också för anpassning till olika förare, med allt från temperatur och underhållning till inställning av t ex fjädring och prestanda.
LF-30 har dessutom en ”Lexus Airporter”, ett stödsystem i form av en drönare som kan transportera t ex bagage från husdörren till bilens bagageutrymme. Det finns också en funktion som kan såväl parkera bilen automatiskt som köra fram den från parkeringen till husdörren.

 

LEXUS LF-30 ELECTRIFIED CONCEPT – BASFAKTA

Längd (mm) 5,090
Bredd (mm) 1,995
Höjd (mm) 1,600
Hjulbas (mm) 3,200
Vikt (kg) 2,400
Räckvidd (WLTP) (km) 500
Batterikapacitet (kW/h) 110
Max laddeffekt (kW) 150
Acceleration 0–100 km/tim (sekunder) 3.8
Max hastighet (km/tim) 200
Max. effekt (Nm)/Max vridmoment (Nm) 400/700