1. Retailers
  2. Lexus Karlstad
  3. business
Nyfikenhet är Johans väg till framgång

BUSINESS

Läs intervjun med Johan Gustafsson, ägare av företaget Styrd Borrning och nöjd kund hos Lexus Karlstad.

Mannen som skulle ha blivit bilmekaniker men istället blev entreprenör inom styrd borrning har många kloka tankar som han frikostigt delar med sig av. Med trygghet som ledstjärna jobbar han för att få sin personal att må bra. Det i kombination med att ständig hålla koll på utvecklingen i samhället och marknaden gör hans företag attraktivt både för medarbetare och kunder.

Vi börjar från början, vem är Johan? 
– Jag är 51 år och uppvuxen 5 mil norr om Karlstad, i Olsäter. Där växte jag upp tillsammans med min familj bestående av mor och far och tre bröder. Jag är näst yngst i barnaskaran och är allmänt intresserad av idrott.

När jag växte upp visste jag inte alls vad jag ville göra. Men jag utbildade mig till bilmekaniker på Nobelgymnasiet i Karlstad. Eftersom jag är född i december så hade jag inget körkort när jag gick ut skolan. Och det går ju inte att vara bilmekaniker utan körkort, så jag fick ingen anställning. Jag kom in i byggsvängen istället.

Jag började jobba på NCC och där jobbade jag till 1990 då jag började på Kewab. Egentligen skulle jag bara vara med och bygga ut en golfbana från 9 till 18 hål, men jag blev kvar. Jag började som grovarbetare men ville börja köra maskiner. Jag hamnade på styrbara maskiner, som ägdes av Kenneth Wahlström (Kewab), av en slump och blev kvar i 10 år. Så började min resa ut i arbetslivet.

NÄR JAG, FÖR 15 ÅR SEDAN, TÄNKTE PÅ ATT STARTA FÖRETAG HADE JAG INGEN TANKE PÅ ATT STARTA NÅGOT SOM KRÄVDE EN STOR INVESTERING AV PENGAR.

DEN MÖJLIGHETEN SOM KENNETH GAV OSS HADE VI INTE KLARAT OSS UTAN.

Det låter som att det blev väldigt bra även om det inte blev som det först var tänkt. Men hur kom det sig att du sedan valde att starta ett eget företag?

– 2010 köpte jag och Leif Olsson, som också jobbade på Kewab, ut avdelningen för styr- bara maskiner av Kenneth. Det gick hastigt från att vi kläckte idén till att vi blev ägare. Det tog bara 14 dagar. Kenneth finansierade köpet och efter fyra år hade vi betalat av vår skuld till honom. Den möjligheten som han gav oss hade vi inte klarat oss utan. Det rörde sig om många miljoner och vi hade troligtvis inte kunnat få samma möjlighet genom banken.

Nu, 11 år senare, köper jag ut Leif och ska driva företaget vidare på egen hand. Vi är fortsatt bra kompisar, företaget är helt enkelt i ett läge där det är dags att göra den här typen av förändring.

Jag hade tänkt fråga hur det kom sig att du valde din bransch, men det låter nästan mer som att branschen valde dig? 
– Ja, lite så är det. När jag, för 15 år sedan, tänkte på att starta företag hade jag ingen tanke på att starta något som krävde en stor investering av pengar. Jag tänkte mer ”safe”. Men nu blev det tvärtom.

Jag trodde inte heller att vi skulle vara 23-24 personer i dagsläget med tanke på att vi bara var två när vi startade. Jag har investerat mycket tid i företaget under många år. Jag tycker att det är så fantastiskt roligt. Jag har nästan svårt att bromsa mig och låta bli att tänka Styrd Borrning hela tiden. Och vi har lyckats rekrytera bra folk. Det har inneburit att vi vuxit från att enbart verka i Värmland till att nu jobba i hela Sverige. Vi kikar även lite utomlands och och kommer säkert utvecklas i den riktningen framåt i tiden. 

Det syns på hela dig att du brinner för det du gör, men vad är egentligen styrd borrning? 
– Tekniken är en schaktfri rörläggning som kan användas där du inte får eller där det inte är möjligt att gräva. Till exempel under järnväg, under vattendrag eller inne i städer med annan infrastruktur. Då gör vi en kanalisation under mark efter önskad dimension. Kunden talar om vilken dimension som önskas och så utför vi den enligt lämplig metod utifrån förutsättningarna. Det finns ett miljötänk i det här sättet att jobba då det blir en väldigt liten miljöpåverkan. 

Det råder ingen tvekan om att du hela tiden vill framåt. Vad driver dig som entreprenör? 
– Nyfikenheten på att hitta nya vägar för att skapa något. Jag vill hitta sätt att förbättra och underlätta. Jag har kanske alltid haft en nyfikenhet och en tro på att jag kan påverka och skapa. Även om jag kanske inte alltid haft tanken på att driva eget företag.

På Styrd Borrning är vi inte fostrade som entreprenörer, men vi har lärt oss mycket. Framförallt av att titta på hur Kewab jobbade under den tiden som Kenneth ägde företaget – du ska bara fixa problemet åt kunden. Och vi har lärt oss hur vi ska göra längs med vägen. Vi har tänkt lite annorlunda och försöker vara följsamma för hur omvärlden utvecklas. Det gäller att läsa av marknaden och trender för att känna av vart vi är på väg. Mycket traditionell schakt försvinner i och med att den har så stor påverkan på människor. Idag ska trafik och infrastruktur bara fungera och vi jobbar med en teknik som är perfekt för det.

Jag upplever dig som en väldigt inspirerande person. Var får du själv inspiration ifrån?

– Den hittar jag överallt. Både hemma med familjen och på jobbet. Om du är lycklig så tror jag att bara det inspirerar. Så se till att omge dig med rätt folk som ger en trygghet. Så tänker jag också kring de anställda på firman. Jag ser till att ha glada och positiva människor omkring mig. Det handlar om att både ge och ta.

Hemma är det nog dock mer familjen som får ge. Närvaron hemma är inte vad den ska vara men det är fantastiskt att ha fru och barn som tillåter det.

Jag förstår på ditt tidigare svar att företaget kräver en del av dig. Hur skulle du beskriva att det är att driva företag? 
– Det är väldigt roligt och utvecklande. Både utvecklande för företaget men framförallt för mig själv. Jag har gått både utbildningar och rådgivning för att få så bra förståelse, och göra det så bra som möjligt, för de anställda. Vi är ju bara elva år som företag. Så vi är unga och det gäller att bygga på rätt sätt. Alla ska känna sig trygga, behövda och det ska vara roligt. Ingen ska ha ont i magen när man åker till jobbet och ingen ska känna att de inte är med.

Det är kittlande att ha möjligheter. Min drivkraft är att våga köra på när det finns möjligheter. Försöka förnya sig hela tiden och se till att vara en så attraktiv aktör som det bara går att vara. Vi samlar in tankar och åsikter från våra kunder för att ta lärdom och vara ödmjuka för att det kan gå att förbättra sig på det mesta.

Din historia vittnar om att du och företaget haft stor framgång genom åren, även om ett elvaårigt företag fortfarande är ungt. Hur ser ditt framgångsrecept ut? 
– Var nyfiken och lyhörd. Var medveten om att det kommer kosta dig många timmar att nå dit du vill. Du får inte räkna den första tidens insats i tid. Om du gör något lyckat så betalar det tillbaka sig senare. Var inte rädd för att misslyckas. Jag menar så klart inte att man ska vara naiv och tro att allt kommer lyckas. Du måste hitta en balans mellan att våga kasta dig ut och testa och samtidigt vara eftertänksam. När du gör saker tillsammans med nya personer, ge ett seriöst intryck, var lyhört och lyssna av. 

Jag känner på mig att du kan vara en förebild för många. Har du själv någon förebild?
– Kenneth Wahlström som entreprenör är en förebild. Min fru, och mina föräldrar framförallt, har varit med och skapat mina värderingar. 

Sen har jag lätt att ryckas med av positiva människor som gör sin grej. Oavsett om det handlar om idrott, yrkesmässigt eller fritidsmässigt så är det inspirerande att se någon som har passion för det de gör.

Du är ju kund hos Lexus Karlstad, hur upplever du det?
– Varmt och välkomnande. När jag bestämde mig för att byta bil så åkte jag runt till olika ställen men hälften av bilhandlarna ser en inte. Det är för mig en gåta. Det känns som att det finns en misstro till kunder som är inne för att köpa bil. 

När jag kom in på Lexus var det inga konstigheter. De frågade vad jag ville ha och jag fick prova bilarna. Så föll valet ganska snabbt på en RX 450h och då behövde jag inte testa mer. Det kändes genuint tryggt.

Det är en bra atmosfär i butiken på Lexus i Karlstad. Vill du vara för dig själv får du det samtidigt som det finns någon där som kan svara på alla frågorna. Det har nog blivit ett tiotal bilar för oss på ganska kort tid, allt från nytt till begagnat. Det är bilar som har passat verkligheten som vi lever i. Och det har alltid varit på mina villkor. Gänget på Lexus Karlstad har letat upp bilar åt mig för att täcka mitt behov. Jädrigt fräscht helt enkelt.

Tänk lyxen när det är dags för service och däckbyte så blir bilen tvättad och mattorna avsköljda. Det var en otroligt glad överraskning första gången det hände. Det blir lite extra. Och skulle det hända något med bilen känns det som att det är lätt att få snabb support.

JAG HAR NEDSATT HÖRSEL PÅ ENA ÖRAT OCH DÄRFÖR KRÄVS DET EN TYST MILJÖ. JAG ÅKER VÄLDIGT MYCKET BIL OCH DEN BLIR SOM MITT ANDRA KONTOR.
Johan Gustafsson om varför han valt Lexus RX450h

Jag vet ju att du kör en Lexus RX 450h, varför föll valet på just den bilen?

– Den har en otroligt bra komfort och det är tyst i bilen. Jag har nedsatt hörsel på ena örat och därför krävs det en tyst miljö. Jag åker väldigt mycket bil och den blir som mitt andra kontor. Så att åka tyst och bekvämt blir viktigt. Det är också ett aktivt miljötänk från min sida. Att kunna köra en hybrid har passat mig bra. Det har varit ett sätt för mig att ställa om och börja tänka elektrifiering. Att kunna köra på el utan att behöva ladda med sladd är ett bra alternativ när omständigheterna är sådana att det är svårt eller opraktiskt att hitta laddningsmöjligheter. Och skulle det hända något med bilen känns det som att det är lätt att få snabb support.