1. Discover Lexus
  2. Safety
  3. Rx Awarded Five Star Euro Ncap Rating
SÄKERHET

HELT NYA LEXUS RX ERBJUDER FEMSTJÄRNIG SÄKERHET

  • Den senaste generationen av Lexus Safety System + är standard och erbjuder en imponerande mängd säkerhets- och assistansfunktioner.
  • Nya RX fick fem stjärnor i det oberoende säkerhetstestet Euro NCAP.
  • Teknik som är utformad för att underlätta körupplevelsen när föraren verkar trött.
  • Den nya Driver Monitor stämmer av om föraren är uppmärksam och kan stanna bilen på ett säkert sätt om föraren inte reagerar på varningar som RX skickar ut.

Lexus Safety System +

Varje gång du sätter dig bakom ratten har helt nya Lexus RX din säkerhet i fokus. Vår största SUV kontrollerar ständigt trafiken runt omkring dig och vägen framför dig och är på alerten om en potentiell olycksrisk närmar sig. När den upptäcker en fara varnar den dig och justerar vid behov hastighet, styrning och inbromsning för att hjälpa dig att undvika en olycka - eller göra konsekvenserna mindre allvarliga om en kollision ändå inträffar.

Tack vare den senaste generationen av Lexus Safety System + är utbudet och kapaciteten av säkerhets- och förarstödsfunktioner större än någonsin. Detta säkerhetspaket ingår även som standard när du väljer en ny Lexus RX, oavsett drivlina eller utrustningsnivå.

Euro NCAP

Våra tekniska framsteg har gjort att Lexus RX fick ett toppbetyg på fem stjärnor under det oberoende europeiska säkerhetstestet som utförs av Euro NCAP. Här testades bilens grundläggande konstruktion och förmågan att skydda förare, passagerare och fotgängare om en olycka skulle inträffa. Testresultaten visade att RX erbjuder 90 % skydd av vuxna passagerare, 87 % för barnpassagerare och 89 % för trafikanter.

Aktivt krockskyddssystem

Lexus RX är utrustad med ett Aktivt krockskyddssystem (PCS) som kombinerar en radar med en kamera för att få ett större upptagningsområde vilket gör att RX kan känna igen fler typer av potentiella faror.  När du till exempel svänger till vänster eller höger i en korsning kan systemet upptäcka en risk för frontalkollision med mötande trafik eller korsande fotgängare. Svarstiden har blivit snabbare och Väjningsassistans (ESA) med aktiv support har införts vilket omedelbart ger styr- och bromsassistans. Systemen hjälper även till att hålla bilen stabil och inom sin körbana om du plötsligt viker av för att undvika ett hinder.

Det aktiva krockskyddssystemet kan undvika potentiellt farlig acceleration. Monitor för dödad vinkeln (BSM) och Backvarnare för korsande trafik med autobroms (RCTAB) stöder säker omkörning och manövrering medan Varnare med inbromsning vid korsande trafik framför bilen (FCTA) ingår i ett utökat tillval till säkerhetspaketet som varnar för fordon som närmar sig från båda sidor i korsningar med dålig sikt. Monitor för döda vinkeln spelar också en roll när det kommer till Safe Exit Assist där bilens dörröppningssystem (E-Latch) förhindrar att dörrarna öppnas och direkt förhindrar vägen för fordon som kommer bakifrån.

Drive Monitor

Det är helt naturligt att en förare kan bli trött under en lång resa, vilket påverkar uppmärksamhet och reaktionsförmåga. Detta löser vi med funktioner som minskar belastningen av körningen och som också håller koll på om föraren är vaken. Driver Monitor använder en kamera som är monterad ovanför ratten för att ständigt kontrollera förarens tillstånd och känna igen om han eller hon har tappat koncentrationen på grund av trötthet eller ohälsa.

Om föraren inte reagerar på varningar kommer bilen automatiskt att dämpa accelerationen och stanna fordonet kontrollerat längsmed kanten av vägen samtidigt som den aktiverar varningsljusen.

Proaktiv körassistans

Proaktiv körassistans (PDA) kommer till användning när du kör i lägre hastigheter inne i stan. Den använder bilens frontkamera för att upptäcka tex fotgängare som går längs vägkanten, parkerade bilar och cyklister.

Under långa motorvägskörningar håller den dynamiska farthållaren (DRCC) ett säkert avstånd till fordonet framför och stannar bilen helt om det behövs. Den kan nu svara på röstkommandon och justerar automatiskt fordonets hastighet när du närmar dig en kurva för att säkerställa en jämn och stabil framfart. Systemet kan också justera hastigheten för att förhindra "undertaking" (att passera ett fordon på fel sida på en väg med flera filer).

Filhållningsassistans (LKA) och Lane Departure Alert (LDA) hjälper båda till att hålla RX i sin fil, medan Vägskyltsavläsare (RSA) visar varnings- och kommandoskyltar i förarens multi-informationsdisplay. Detta system är även länkat till DRCC som enkelt justerar hastigheten när hastighetsbegränsningen plötsligt ändras. Körning på natten blir också säkrare med automatisk justering av strålkastarna mellan halvljus och helljus - ett Adaptivt helljussystem (AHS) eller Automatiskt helljus (AHB) beroende på modellspecifikationen.

Även om dessa funktioner utgör ett heltäckande paket - tillsammans med automatiska parkeringsfunktioner – ingår även: trådlösa programuppdateringar som gör att systemen kan uppdateras och utökas sömlöst, utan att bilen behöver tas till en verkstad.