1. New Cars
  2. LM World Premiere
MINIVAN PÅ EN NY NIVÅ

HELT NYA LEXUS LM

Lexus LM står för "Luxury Mover" och detta är den fjärde modellen som ingår i det vi kallar Lexus Next Chapter där även framgångsrika lanseringar som NX, RX och helt elektriska RZ ingår. Lexus LM är därmed det senaste steget mot en fullständig uppdatering av produktutbudet som omfattar nya plattformar, nya drivlinor och innovativ teknik.

HELT NYA LEXUS LM

TAR KONCEPTET MINIVAN TILL EN NY NIVÅ

Vårt mål var att skapa en förstklassig interiör som är lika bekväm som ett vardagsrum och har alla bekvämligheter som ett mobilt kontor erbjuder. En mix som inget annat fordon har på marknaden idag. Detta är en plats där passagerarna kan njuta av fullständig avkoppling och vara sitt naturliga jag.

En plats för avkoppling

UNIK NÄRVARO UR ALLA VINKLAR

Under utvecklingen av LM samarbetade vi med tillverkare av privatflygplan som enbart har väldigt förmögna kunder. Resultatet bekräftade att deras kunder främst prioriterade att känna sig helt utvilade, både fysiskt och mentalt efter sin resa. Det värderades till och med högre än att ha tillgång till avancerad teknik och futuristiska funktioner.

Denna insikt tog vi med oss när vi utformade en helt ny minivan med hög personlig komfort i centrum. Detta angreppssätt går helt i linje med vår filosofi, Omotenashi, som går ut på att vi vill förutse våra kunders behov, innan de inser att behoven uppstår. 

 

SÖMLÖS GÄSTFRIHET

VARJE DETALJ ÄR NOGGRANT GENOMTÄNKT

Utvecklingen av LM har, i likhet med alla nya Lexus-modeller, varit helt och hållet människocentrerad. 

Det primära fokuset har legat på passagerarnas komfort och välbefinnande genom att ha som mål att skapa en kupé som tar Omotenashi till en ny oöverträffad nivå. Varje detalj är utformad för att passagerarna ska känna sig som hemma och perfekt omhändertagna, oavsett om de vill koppla av eller arbeta under resan. Sätena är utformade för perfekt stöd och komfort och miljön går att kontrollera med knivskarp precision. Allt från temperatur och luftkvalitet till belysning är lika enkelt som intuitivt att kontrollera. Dessutom har alla passagerare tillgång till uppkoppling och underhållning. Och för att krydda upplevelsen extra mycket ingår en 48” widescreen HD-skärm och ett skräddarsytt Mark Levinson® 3D Surround Sound system. 

ENGAGERAR ALLA SINNEN

LIKA BEKVÄM SOM TYST UPPLEVELSE BAKOM RATTEN

När vi skapade Lexus LM ville vi hitta en harmoni mellan körglädje och körkomfort. För att säkerställa att den rätta Lexus-känslan uppnåddes valde vi att dra nytta av fördelarna med GA-K plattformens kvaliteter. Den har nämligen hög styvhet och driv-, broms- och fjädringstekniken levererar god dynamik samtidigt som den hjälper till att bevara komforten under hela resan.
HELT NYA LEXUS LM

SJU SÄTEN

I denna sjusitsiga modell prioriteras den mellersta raden där vi har placerat exklusiva VIP-säten. Bakom dessa säten finns en extra tredje sätesrad med tre uppfällbara säten som kan stuvas undan när mer lastutrymme behövs.
HELT NYA LEXUS LM

FYRA SÄTEN

Den fyrsitsiga modellen är toppen av vad vi kallar lyx. Den har bara två multifunktionella baksäten och en mängd funktioner som gör varje resa ytterst bekväm och trevlig. Bland annat finns en skiljevägg mellan främre och bakre delen av kupén med en 48” widescreen HD-skärm och en glaspanel som kan dämpas för att skapa avskildhet. Det skräddarsydda Mark Levinson® 3D Surround Sound systemet har 23 högtalare. Komforten i kupén förbättras ytterligare genom det sofistikerade Lexus Climate Concierge som använder värmesensorer för att exakt styra och leda värme och ventilation.
INTERIÖR

SMARTPHONE-INSPIRERAD PANEL MED FLERA FUNKTIONER

Snabb och intuitiv justering av flera funktioner i kupén sker med hjälp av en kontrollpanel som är utformad som en smartphone. Den kan användas för att hantera ljudsystemet, klimatkontrollinställningar, sätesfunktioner, interiörbelysning och fönstergardiner.

Nya LM har även en röstigenkänningsfunktion som reagerar specifikt på kommandon från passagerare i baksätet.

INTERIÖR

LJUDSYSTEMET MARK LEVINSON® 3D SURROUND SOUND

Ett skräddarsytt Mark Levinson® 3D Surround Sound system har utformats separat för både fyr- och sjusitsversionen av Lexus LM. Med totalt 23 högtalare i den fyrsitsiga modellen och 21 högtalare i den sjusitsiga modellen ger båda versionerna en ljudåtergivningskvalitet av högsta standard, vilket skapar samma effekt som ett hemmabiosystem.
INTERIÖR

48" WIDESCREEN HD-SKÄRM

I den fyrsitsiga LM-modellen rymmer den nedre delen av kabinväggen en 48” widescreen HD-skärm som är placerad i optimal vinkel för passagerarna. Det finns tre visningslägen: helskärm, biograf och separata vänster och höger skärm som visar oberoende innehåll (med individuella hörlurar till vänster och höger).

Användarna kan projicera innehåll direkt från sin smartphone eller surfplatta eller ansluta till skärmen via två HDMI-portar. Systemet kan användas i både underhållningssyfte eller för affärsmöten online.

I den sjusitsiga modellen finns en 14” multimedia-skärm i baksätet som kan användas oberoende av vad som visas på skärmen i framsätet. 

INTERIÖR

LEXUS CLIMATE CONCIERGE

När vi skapade nya Lexus LM passade vi även på att utveckla vårt effektiva klimatsystem Climate Concierge. Utöver förbättrad luftkonditionering omfattar nu systemet fler aspekter av miljön inne i kupén. Bredden av den service som systemet erbjuder kan jämföras med en personlig butler som alltid finns där för att uppfylla passagerarnas önskningar. 

Personliga preferenser för luftkonditionering, kupébelysning bak, fönstergardiner och sätets lutningsläge kan regleras med en enda knapptryckning.

INTERIÖR

EN NY NIVÅ AV OMOTENASHI

Nya Lexus LM levererar en ny nivå av Omotenashi vilket innebär att varje passagerare får uppleva lyx, komfort och välbefinnande på en personlig nivå. Mittpartiet i den fyrsitsiga modellen har en övre del i klart glas, vilket ger baksätespassagerarna en direkt sikt över vägen framför dem. Den kan öppnas eller stängas, och när man vill ha avskildhet kan den dämpas med en enkel knapptryckning.

Kupén är upplyst av indirekt ambient belysning i taket och sidorna samt ytterligare spotlights i taket. I fyrsätesmodellen finns det även skuggbelysning på golvnivå. Interiören kan anpassas genom att belysningen kan skifta färg och därmed anpassas efter ditt humör. Här ingår totalt 14 olika nyanser och tillsammans skapar de fem olika stämningslägen: läkande, avslappnande, upphetsande, fokuserande och uppiggande. 

 

INTERIÖR

UTSIKT ÄR NYCKELN TILL VÄLBEFINNANDE

Att känna sig instängd kan lätt framkalla åksjuka, särskilt när man tittar på en skärm eller läser. För att åtgärda detta har Lexus gjort LM:s fönster så stora som möjligt, så att passagerarna alltid har en uppfattning om hur och var bilen rör sig. Förutom de stora sidofönstren finns det fasta fönster i taket och fri sikt framåt genom vindrutan.
INTERIÖR

TAZUNA – FÖRARCENTRERAD KUPÉ

Förarplatsen är utformad med omsorg för detaljer och följer Omotenashis grundläggande principer. Arrangemanget av de viktigaste kontrollerna, mätarna och informationskällorna har tagits fram med hjälp av ”Tazuna”. Ett japanskt ord som beskriver samma typ av intuitiv kontroll som en ryttare har över sin häst genom att försiktigt justera tyglarna. Det innebär att föraren bara behöver göra minimala hand- eller ögonrörelser under färden och därmed kan fokusera fullt ut på vägen framför bilen. 

Förarplatsens design bidrar till Lexus Driving Signature och hjälper föraren att njuta av kontroll och optimal kontakt med fordonet. För att hjälpa föraren att känna sig som ett med bilen har ratten flyttats närmare föraren och ställts in i en mer upprätt vinkel. Även placeringen av pedalerna och fotstödet har beräknats exakt.

EXTERIÖR

ELEGANT DESIGN

Nya LM presenterar nästa kapitel i Lexus nya designfilosofi som har utvecklats på temat "DIGNIFIED ELEGANCE". Resultatet är en unik och självsäker närvaro på vägen med proportioner som gör att den är lätt att använda och manövrera. Den totala längden är 5 130 mm, bredden 1 890 mm och höjden 1 945 mm. Den generösa bredden, höjden och hjulbasen på 3 000 mm är avgörande för att maximera utrymmet för de bakre passagerarna.

Den djärva frontdesignen introducerar en ny Lexus-identitet som går ifrån den välkända spindelgrillen. Spindelformen har komprimerats för att skapa en stor nedre grillsektion under en smal öppning under motorhuvens främre kant vilket binder ihop grillen med strålkastarna på ett smidigt sätt. LM:s flödande linjer accentueras av svartklädda främre och bakre pelare medan en öppen känsla skapas av den stora glasytan runtomkring. Den är dessutom lätt att kliva in i tack vare de stora skjutbara sidodörrarna.

Hjulalternativen är 17” gjutna eller 19” smidda aluminiumfälgar och färgvalen återspeglar LM:s elegans genom att erbjuda tre djupa kulörer med sonic-finish.

SÄKERHET

FÖRAREN KAN KÄNNA SIG SÄKER

Den senaste generationen av Lexus Safety System+ innehåller utökade funktioner för Aktivt krockskyddssystem, inklusive Nödstyrningsassistans och Aktiv farthållare tillsammans med Proaktiv körassistans för säkrare körning i långsammare stadstrafik. En Föraravläsning håller en ständig kontroll på om föraren börjar bli trött och kommer att stanna bilen försiktigt och utlösa eCall-systemet för att tillkalla hjälp om systemet inte får någon reaktion från föraren. Dörrarna - inklusive de skjutbara bakdörrarna - är utrustade med Lexus mjuka elektroniska öppningssystem e-latch, med Safe Exit Assist som varnar för trafik som kommer bakifrån och förhindra oavsiktlig öppning som kan orsaka en olycka.

Med hjälp av over-the-air teknik kan programuppgraderingar levereras sömlöst, så att ägarna kan dra nytta av den senaste utvecklingen utan att behöva ta bilen till ett servicecenter.

ETT KOMPLETT LEXUS SAFETY SYSTEM+ PAKET

LM är utrustad med den senaste generationen av Lexus Safety System +. Ett aktivt säkerhets- och förarassistanssystem som även finns i de nya modellerna NX, RX och RZ. Dessa system kan upptäcka fler olycksrisker och ger vid behov varningar och stöd för styrning, inbromsning och drivkraft framåt vilket hjälper till att undvika eller reducera skadan vid en eventuell kollision. Systemen är inställda för att fungera på ett sätt som känns naturligt och lugnande för föraren. Dessutom minskas belastningen på föraren under långa bilturer vilket bidrar till att minska tröttheten och göra det enklare att hålla ett bekvämt fokus bakom ratten.