1. Discover Lexus
  2. LDA 2022 Winner
DESIGN

GRAND PRIX-VINNAREN I LEXUS DESIGN AWARD 2022

TOKYO (12 MAJ 2022) – Juryn för Lexus Design Award 2022 meddelar att ”Rewind” av Poh Yun Ru har vunnit Grand Prix i årets tävling. Yun Ru slog därmed 1726 tävlande från 57 länder och regioner.

Lexus Design Award startade 2013 med missionen att stötta unga innovatörer som vill forma en bättre framtid med design. Idéer som följer Lexus egna kärnvärden: Förutse, Förnya och Förtrolla. ”Rewind” bidrar till en bättre morgondag genom att med ny teknik väcka gamla minnen hos äldre människor med demens.

Sex finalister fick möjlighet att utveckla sina visioner från idéer till färdiga prototyper tillsammans med mentorerna Sam Baron, Joe Doucet, Yosuke Hayano och Sabine Marcelis. Det är samarbetet mellan unga talanger och kreativa inspiratörer som lockar tävlande från hela världen till tävlingen. Efter tre månaders arbete kunde juryn till slut kora en segrare.

Poh Yun Ru berättar själv:

”Jag är tacksam över att Rewind närmar sig dagen då den kan börja hjälpa människor. Allt detta blev möjligt tack vare stödet från mentorer, ingenjörer, programmerare, medicinska experter och användare. Att Lexus Design Award har förmågan att ta projekt hela vägen till färdiga produkter är fantastiskt. På vägen har jag mött och lärt känna passionerade designers från hela världen. Det har varit en inspirerande resa. Jag hoppas kunna fortsätta skapa saker för en bättre framtid för alla.”

Nytt för 2022 var att finalisterna själva fick presentera sina idéer för jurymedlemmarna Paola Antonelli, Anupama Kundoo, Bruce Mau och Simon Humphries. Juryn gav sedan finalisterna feedback på projekten och tips på hur de kunde utveckla dem vidare. Något som var extra uppskattat av alla.

Juryn kommenterar själva tävlingen:

Paola Antonelli poängterar betydelsen av design i världen. ”Finalisterna i Lexus Design Award 2022 förenade design och teknik inom en mängd områden, men de hade alla en sak gemensamt; omsorg om miljön, människor och samhället. De visade att när utmaningarna är som störst i världen, kan god design hitta lösningar som är både poetiska och vackra, möjliga och skalbara. En bra designer, fokuserad på rätt saker – för samhället, miljön och världen – har förmågan att skapa inspirerande lösningar.”

”Jag gillar att Lexus Design Award inte bara lockar visionära talanger utan också utvecklar dem med hjälp av dedikerade mentorer”, säger Anupama Kundoo. Bruce Mau håller med: ”Att koppla samma finalister med mentorer än unikt för Lexus Design Award, vilket också märktes på slutresultatet”.

Simon Humphries prisade finalisternas kreativitet för att möta juryns kriterier: ”Att berika människors liv med kreativa lösningar slutar aldrig att förvåna mej. Årets bidrag var inget undantag. Ett stort grattis till alla finalister och deras förmåga att utmana problem som andra tar för givna.”

De sex finalisterna i Lexus Desing Award 2022 kommer att ställas ut under Milan Design Week 2022 i juni – världens största design-event.

* För mer information, besök LEXUS DESIGN AWARD.com Officiell Hashtag: #lexusdesignaward

Official Hashtag: #lexusdesignaward