1. Discover Lexus
 2. Vinnare i Lexus Design Award 2023
DESIGN

VINNARE I LEXUS DESIGN AWARD 2023

 • Fyra vinnare utsågs bland 2 068 bidrag som tar upp sociala frågor genom design. 
 • Totalt fanns det bidrag representerade från 63 olika länder 
 • Vinnarna får utveckla prototyper med hjälp av mentorer i världsklass.

 

Nytt för i år är att allmänheten kommer att utse sitt favoritprojekt och tilldela det projektet People's Choice Award i april.

Lexus har tillkännagivit de fyra vinnande bidragen i Lexus Design Award 2023, den internationella designtävlingen som uppmärksammar framtidens kreatörer.

Juryn består av Paola Antonelli, Karim Rashid och Simon Humphries. De valde tillsammans ut vinnarna bland de totalt 2 068 bidrag från 63 länder och regioner. Bedömningskriterierna baserades på Lexus grundläggande principer för att skapa ett välmående samhälle och en bättre framtid: Anticipate, Innovate, Captivate, and Enhance Happiness.

Detta är den elfte upplagan av Lexus Design Award och de vinnande bidragen har alla anpassats efter årets tema ""Design for a Better Tomorrow"". De fyra vinnande bidragen syftar därför till att lösa samhällsfrågor som kan hjälpa till att förbereda oss för de hinder som kan uppkomma under de kommande årtiondena.

När domaren Paola Antonelli talade om tävlingen efter att ha valt ut de fyra vinnarna sa hon bland annat: ""Efter att ha varit domare sedan det första Lexus Design Award arrangerades uppskattar jag ännu mer generositeten, talangen och energin hos de tusentals talanger som har skickat in sina bidrag från hela världen. Det är tydligt att designområdet ständigt utvecklas eftersom vi får in alltmer visionära och samtidigt realistiska bidrag som omfattar inte bara mänskligheten utan även naturen.

VINNARE AV LEXUS DESIGN AWARD 2023

 

 • Fog-X av Pavels Hedström (Sverige, baserad i Danmark)
  • Fog-X är en jacka som kan förvandlas till ett skydd som även fångar upp dimma och omvandlar den till dricksvatten.
 • Print Clay Humidifier av Liu Jiaming (Kina)
  • En 3D-printad ickeelektrisk luftfuktare tillverkad av återvunnet keramiskt avfall.
 • Touch the Valley av Temporary Office (Singapore och Kina, baserat i USA).
  • Ett 3D-konturpussel som hjälper synskadade personer att lära sig mer om den fysiska miljön.
 • Zero Bag av Kyeongho Park & Yejin Heo (Republiken Korea)
  • En klädförpackning som löses upp i vatten och fungerar som ett tvättmedel som kan avlägsna eventuella kemikalier från kläderna.

Vinnarna presenterades i mitten av januari 2023. Sedan dess har de deltagit i ett tre månader långt mentorprogram där de samarbetat med fyra kreatörer i världsklass: Marjan van Aubel, Joe Doucet, Yuri Suzuki och Sumayya Vally. Denna process syftar till att förfina vinnarnas idéer samtidigt som man utvecklar prototyper som ger deras bidrag mer liv.

Marjan van Aubel, som är mentor för första gången, sa: "Vi lever i en utmanande tid där den design vi skapar för framtiden måste övervägas med avseende för om den kommer att fungera under de kommande åren eller ej. Det vill säga, kommer den att bidra till en bättre framtid och är den praktiskt genomförbar? Mitt mål är att ge de tävlande ett framtidssäkert perspektiv. För nya kreativa talanger erbjuder detta en språngbräda för deras karriärer. Jag är glad över att få vara en del av det!

I vår kommer Lexus att presentera hur vinnarnas prototyper har utvecklats och blommat ut i samverkan med mentorerna. För att ge kunskap om Lexus Design Award 2023 till ännu fler människor runt om i världen kommer allmänheten också att bjudas in att delta i People's Choice Award. Genom denna utmärkelse kan alla välja en av de fyra vinnarna som bäst representerar ”Design for a Better Tomorrow”. Vinnaren kommer att meddelas i april 2023.

LEXUS DESIGN AWARD

FOG-X

Fog-X är en expanderbar mobil miljö som kan samla in dimma för att producera 10 liter dricksvatten per dag. Det kan användas för att samla in vatten i torra miljöer runt om i världen där vatten är en bristvara, men behövs.
LAND: SVERIGE, BASERAD I DANMARK

PAVELS HEDSTRÖM

Pavels Hedström började sin karriär som arkitekt efter att ha tagit sin master i arkitektur och extrema miljöer från Kungliga Danska akademin. Genom sitt projekt utforskar han hur man på ett holistiskt sätt kan närma sig befintliga ekosystem.
LEXUS DESIGN AWARD

PRINT CLAY HUMIDIFIER

Print Clay Humidifier är en hållbar 3D-skriven luftfuktare i lera tillverkad av återvunnet keramiskt avfall. Den kan stå ensam eller användas mot en vägg eller ett fönster, vilket gör den lämplig för små utrymmen. Den unikt formade konstruktionen ökar vattenabsorptionen. Designen är både funktionell och elegant.
LAND: KINA

JIAMING LIU

Jiaming Liu är en industridesigner som fokuserar på att föra in nya perspektiv i människors vardag. Han utforskar för närvarande tvärkulturell och hållbar design. Han är född i Kina, där han tog sin kandidatexamen och han har nyligen tagit en masterexamen från Folkwang University of the Arts.
LEXUS DESIGN AWARD

TOUCH THE VALLEY

Det här topografiska 3D-pusslet kan sättas ihop av synskadade personer genom att matcha intilliggande konturbitar. Genom att lägga pusslet hjälper de synskadade att uppfatta den fysiska världen genom beröring och uppmuntrar dem att uppleva den.
LAND: VINCENT LAI (SINGAPORE), DOUGLAS LEE (KANADA) BOR JUST NU I USA

TEMPORARY OFFICE

Temporary Office är ett designteam bestående av Vincent Lai och Douglas Lee, som är examinerades från University of California, Berkeley. Teamet har arbetat med projekt som överskrider gränserna för arkitektur, offentliga rum, bevarande och produktdesign. Med ett starkt fokus på historisk forskning och prejudikat försöker Temporary Office på ett konstruktivt sätt svara på de ständigt föränderliga behoven i vår miljö på ett rationellt men lekfullt sätt.
LEXUS DESIGN AWARD

ZERO BAG

Zero Bag är en ny klädförpackning med mönstrade tvättmedel av papper som är fäst på vattenlöslig plast. Efter att ha fått kläderna inlindade i en Zero Bag ska man tvätta både kläderna och påsen i tvättmaskinen innan man bär dem för första gången. Detta minskar onödigt förpackningsavfall och avlägsnar eventuella kemikalier från kläderna.
LAND: REPUBLIK KOREA

KYEONGHO PARK & YEJIN HEO

Kyeongho Park & Yejin Heo är studenter med inriktning på industridesign vid Hanyang Universitys ERICA-campus i Republiken Korea. De är intresserade av sociala och miljömässiga problem och utforskar användarcentrerade lösningar genom design.
För mer information, besök www.lexusdesignaward.com

Officiell Hashtag: #lexusdesignaward