En miljon Lexus IS Image

PUBLICERAT DEN: 2016-04-12

NYHETER OCH HÄNDELSER

LEXUS IS PASSERAR MILJONSTRECKET

Lexus kompaktsedan IS har blivit en stor framgång. Sedan den lanserades 1999 har nu över en miljon IS-bilar sålts världen över. I Sverige är IS i dag den näst mest populära Lexus-modellen och samtliga svensksålda Lexus IS är numera fullhybrider.
Lexus IS är den första Lexus-modellen som utvecklats specifikt för den europeiska marknaden, som nu svarar för närmare 20 procent av den globala IS-försäljningen.
När den första IS-generationen kom för 17 år sedan var det redan då en sportig kompaktsedan, med siktet inställt på en för Lexus ny och yngre målgrupp. Den var utrustad med en rak 6-cylindig 2,0-litersmotor som drev på bakhjulen och följdes snart upp med en kraftfull 3,0-litersmotor. Sedan dess utvecklades IS i flera steg, bland annat med en kombikupé, en cabriolet samt inte minst den uppmärk­sammade högprestanda­modellen IS F med 5,0-liters V8-motor på 423 hästkrafter.
Hybriddrivlinan i Lexus IS 300h består av en 2,5-liters Atkinson-bensinmotor som samverkar med en kraftfull elmotor. Trots en sammanlagd systemeffekt på 223 hästkrafter har modellen klassledande lågt CO2-utsläpp, från 97 gram/km, vilket gör att Lexus IS 300h klassas som miljöbil i Sverige. Bränsledeklarationen vid blandad körning är endast 4,2 liter/100 km.
Fullhybridtekniken har blivit något av ett signum för Lexus. Den är en viktig del i företagets ambitiösa miljömål, som bland annat innefattar en minskning av koldioxidutsläppen med 90 procent till år 2050. Tekniken ger dels en god bränsleekonomi och därmed också låga CO2-utsläpp, dels möjliggör den en hög komfort utan att kompromissa med körglädjen.
Lexus har det bredaste hybrid­utbudet av alla på marknaden. Av de åtta Lexus-modeller som i dag säljs på den svenska marknaden finns samtliga med fullhybriddrift – från premiumkompaktmodellen CT 200h till SUV-modellen RX 450h och den fullstora premiumsedanen LS 600h.