2019 lexus design awards hero

"ALGORITHMIC LACE" AV LISA MARKS VINNER LEXUS DESIGN AWARD 2019

Lexus International har nu utsett Grand Prix vinnaren av Lexus Design Award 2019. Lisa Marks vinner den prestigefulla tävlingen för sin design “Algorithmic Lace" och står därmed som ensam vinnare bland totalt 1,548 inskickade bidrag från 65 länder över hela världen.
Prototypen visar hur Lexus som varumärke vill bidra till en bättre framtid genom att stötta utvecklingen av design som har ett högt värde för människan med fokus på evolution och innovation.
I juryn sitter för första gången den internationellt renommerade designern och teknologen John Maeda: "När vi tänker på algoritmer burkar vi oftast tänka på datorer och avancerade tekniska industrier. Men det var inom textilindustrin som algoritmer etablerade sig först till följd av de nya estetiska tygalternativen som kom under 1800-talet.
Lisa Marks projekt “Algorithmic Lace” hämtar inspiration från 1500-talet där man använde en speciell teknik för att väva in komplexa mönster i spetsar. Marks använder den uråldriga processen tillsammans med avancerade tredimensionella metoder för att på så sätt handtillverka en bh till bröstcancerpatienter. Resultatet är en kombination av skönhet och funktion som på ett positivt sätt påverkar dessa personers kroppars estetik samtidigt som den ger en välanpassad struktur och komfort.
När vinnaren Lisa Marks tog emot sitt pris sa hon: ”Lexus hade inte behövt göra det här. De hade kunnat vara framgångsrika ändå. Men det visar verkligen hur hängivna de är till design och att de verkligen stävar efter att skapa en bättre värld". Den Grand Prix vinnande prototypen, och de andra 5 prototyperna skapade av finalisterna i Lexus Design Award 2019 kommer visas på utställningen “Att leda med ljus,” från 09 - 13 april 2019 på Superstudion Più under Milan Design Week Più i Tortona distriktet.