2020 lexus design awards article hero

LEXUS DESIGN AWARD

MÖT FINALISTERNA I LEXUS DESIGN AWARD 2020

TOKYO, Japan (29 januari 2020) - Idag tillkännagav Lexus de sex finalisterna i Lexus Design Award 2020. Finalisterna kommer att få både ett mentorskap från en känd designer samt finansiering på upp till 3 000 000 yen (över $ 25 000 US) som ska användas för att skapa prototyper av deras idéer. Finalisterna representerar USA, Kina, Europa, Pakistan och Kenya och valdes ut ur de totalt 2 042 bidrag som skickades in från 79 olika länder. Detta är ett rekord i antalet ansökningar vilket visar att den åttonde upplagan av Lexus Design Award har blivit en unik plattform för unga designers som vill visa upp, och vidareutveckla, sin talang. De bidrag som gick hela vägen till final valdes med bedömningsgrunden i tre viktiga principer som alla färgar Lexus varumärke: Anticipate, Innovate och Captivate. Dessutom var det viktigt att finalisternas bidrag hade betoning på innovativ design som leder till en ljusare framtid för alla.

 •     2020 lexus design awards finalist bio scales

  FINALISTER I LEXUS DESIGN AWARD 2020

  BIO.SCALES

  SUTHERLIN SANTOS - USA

  Bio.Scales är ett biopolymerfilter som är tillverkat av ett naturligt, ekologiskt, material och designat för att ta bort kol och andra skadliga ämnen i luften. Detta modulära, 3D-tryckta system, är anpassningsbart vilket gör att det till exempel kan användas för att skapa en bättre luftkvalitet i bostadshus.

  Paul och Garrett Sutherlin Santo är två designers från Los Angeles. De fokuserar på att skapa en framtid där design blir det som sammanför natur och teknik. De utforskar därför förhållandet mellan nya digitala processer, ekologiska material och traditionellt hantverk.

      2020 lexus design awards finalist feltscape

  FINALISTER I LEXUS DESIGN AWARD 2020

  FELTSCAPE

  THÉOPHILE PEJU (FRANKRIKE) & SALVATORE CICERO (ITALIEN)) - ENGLAND

  Feltscape är en molnliknande produkt som kan andas tack vare materialval som filt och termoplast. Denna komposition gör även att Feltscape kan fånga upp buller och skräddarsys för att optimera interiör akustik och belysning. Feltscape är resultatet av en innovativ tillverkningsprocess som kombinerar tekniker från exklusiva Haute Couture-plagg med effektiv robotproduktion.

  Théophile Peju & Salvatore Cicero är arkitektdesigners som är baserade i London. De tog examen från Bartlett School of Architecture - UCL, där de forskade på textilkompositmaterial. Deras designmetod kombinerar den praktiska erfarenheten från traditionellt hantverk med innovativa robottillverkningstekniker.

      2020 lexus design awards finalist flash pak

  FINALISTER I LEXUS DESIGN AWARD 2020

  FLASH PAK

  YAOKUN WU - KINA / VERKSAM I USA

  Flash Pak är en smart uppblåsbar PFD (Personal Flotation Device) utformad specifikt för elever vars skolor ligger i regioner där översvämningar är vanligt. Via ett haptiskt navigationssystem som använder sig av LED-lampor är denna produkt mycket enkel att använda. Flytvästen blåses enkelt upp och kan sedan antingen användas som en ensam flytväst eller så kan den spännas fast vid andra Flash Paks så att en grupp personer tryggt kan hålla ihop på t.ex. en flotte.

  Yaokun Wu är en industridesignstudent från Pratt Institute i Brooklyn, New York. Han känner sig tacksam för allt han har idag och jobbar hårt för att kunna hjälpa människor som är i behov av hjälp. Han menar att design är vanligt i vardagen, men att det är design som får människor att må bättre som kommer att bli oförglömlig.

      2020 lexus design awards finalist lick

  FINALISTER I LEXUS DESIGN AWARD 2020

  LICK

  IRINA SAMOILOVA – RYSSLAND

  Lick är en bärbar skönhetsprodukt som hjälper människor att hålla sig rena utan att behöva duscha. Produkten har en rengöringsyta som liknar ett kattdjurs tunga och har på så sätt många likheter med hur katter rengör sin kropp från smuts och föroreningar.

  Irina Samoilova är en produkt- och möbeldesigner. Hon studerar för närvarande på Moskva State Stroganov Academy of Design and Applied Art där hon läser masterutbildningen inom möbeldesign. Innan Irina börjar jobba på en ny designprodukt studerar hon först djurs former och hur djur förhåller sig till naturen runt omkring.

      2020 lexus design awards finalist open source communities

  FINALISTER I LEXUS DESIGN AWARD 2020

  OPEN SOURCE COMMUNITIES

  BELTOWER - JOHN BRIAN KAMAU, JOYCE WAIRIMU GACHIRI, IAN GITHEGI KAMAU, ESTHER WANJIKU KAMAU OCH ARVIN BOOKER KAMAU

  Open Source Communities är ett bidrag som visar hur man effektivt kan utforma samhällen i utvecklingsländer genom att använda smarta Open Source-ritningar. Formgivarna strävar på så sätt efter att bygga öppna anslutna hem som är lika hållbara som anpassningsbara.

  BellTower grundades 2014 med visionen att använda open source-system för att lösa samhällsproblem. De gick ihop för att tillsammans kunna skapa ett team med kompetenser inom riskhantering, informationsteknologi, design, projektledning och strategi. På så sätt har de nu tillsammans byggt en open source-modell som uppfyller behov som finns hos allt från privatpersoner till företag och stora industrier.

      2020 lexus design awards finalist pursewit

  FINALISTER I LEXUS DESIGN AWARD 2020

  PURSEWIT

  AQSA AJMAL – PAKISTAN

  Pursewit har en elegant design som snabbt väcker intresset för att sy till liv. Genom att skapa en mer intuitiv och taktil symaskinsupplevelse har den annars ganska avancerade sömnadsprocessen numera blivit enklare för till exempel synskadade.

  Aqsa Ajmal är industridesigner med en examen från National University of Sciences and Technology. Hon ser design som ett verktyg för problemlösning och har därmed lärt sig hur man går från idé till verklighet. Genom att alltid experimentera med relationen mellan människa och produkt utmanar hon alltid normen.

John Maeda, teknologen och numera domare under Lexus Design Award, säger: "Finalisterna har två gemensamma teman. Dels miljömedvetenheten vilket blir allt mer relevant när tekniska framsteg påverkar vår omvärld. Men även deras förmåga att skapa unika lösningar som är både komplexa och mångbottnade. Att begränsa den långa listan av bidrag till bara några få finalister var inte helt enkelt. Men jurymedlemmar som Jeanne Gang och Paola Antonelli bidrog med bred kunskap och viktiga insikter kring vad ett framgångsrikt designprojekt ska innehålla. Jag i min tur bidrog med mitt både tekniska och affärsmässiga perspektiv för att vi på så sätt skulle kunna granska projektet ur både ett tekniskt och ett ekonomiskt perspektiv. Till slut tycker jag att vi hittade rätta uppsättningen av fängslande projekt som representerar frågor som är viktiga nu, och i framtiden.”
I januari reste de sex finalisterna till New York för att få möta de fyra hyllade mentorerna: Joe Doucet, Bethan Gray, Philippe Malouin och Shohei Shigematsu. Under mötet bjöd dessa mentorer på sin visdom och expertis. Självklart möttes hela gruppen på INTERSECT BY LEXUS i New York som är ett av Lexus unika showroom där Lexus visar hur de tar ut sin vision om att vara ett livsstilsvarumärke på alla nivåer.
Denna workshop är starten på ett samarbete mellan finalister och mentorer och pågår hela vägen fram till finalen i Italien under Milano Design Week* som är en av årets mest uppmärksammade designmässor på global nivå. Här kommer finalister att presentera sina färdigställda prototyper för världen. Ett av dessa bidrag kommer sedan att vinna en Grand Prix och det är den renommerade domarpanelen bestående av Paola Antonelli, Jeanne Gang, John Maeda och Simon Humphries som väljer vem det är som kommer att stå som slutgiltig segrare.